2018 - Centenarul Unirii | Cum va sărbători Bucureștiul 100 de ani de la Marea Unire

  • 03 Ianuarie 2018 15:38
2018 - Centenarul Unirii | Cum va sărbători Bucureștiul 100 de ani de la Marea Unire

Am pășit, deja, în anul ce aduce cu sine împlinirea unui secol de la crearea statului național unitar român prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Se împlinea, astfel, în urma Marelui Război de Reîntregire a Neamului și a sacrificiului suprem făcut sub drapel de aproape 300 de mii de ostași, subofițeri și ofițeri români, un vis de veacuri al poporului nostru, de la Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Iancu de Hunedoara și Mihai Viteazul, până la generația pașoptistă, cel de a aduce în granițele aceluiași stat toate teritoriile locuite de români și aflate vreme de secole sub dominația marilor imperii.

În acest an, și Bucureștiul, capitala României Mari de la 1918, se pregătește să marcheze momentul făuririi statului național unitar, să-i omagieze pe eroii Marelui Război de Reîntregire a neamului și să readucă în memoria comunității faptele glorioase care au dus la Marea Unire, relatează Radio România.

Astfel, conform primarului general Gabriela Firea și președintelui Comisiei Centenarului, academicianul Răzvan Theodorescu, în Capitală vor fi dezvelite, anul acesta, patru monumente de for public esențiale pentru memoria noastră colectivă, ca nație. Este vorba despre statuia ecvestră a Regelui Ferdinand I „Întregitorul”, care va străjui Piața Victoriei.

Este vorba, de asemenea, despre copia statuii lui I. C. Brătianu, al cărei original realizat de către sculptorul francez Dubois a fost topit în timpul regimului comunist, care își va relua locul la Piața Unirii. Un monument dedicat Reginei Maria, soția lui Ferdinand, supranumită în epocă „regina soldat” ca urmare a curajului și devotamentului dovedite în evacuarea și îngrijirea ostașilor răniți de pe front, va fi amplasat în zona Arcului de Triumf.

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, în zona străzii General Berthelot, va fi amplasat un bust al șefului Misiunii Militare Franceze din România, generalul francez Henri Mathias Berthelot. Acestora li se adaugă bustul lui Avram Iancu, comandantul legiunilor românești din Transilvania în timpul Revoluției de la 1848, personalitate emblematică a luptei pentru emancipare națională a românilor transilvăneni.

Tot pentru a marca Centenarul Mării Uniri, în zona Eroilor, va fi inaugurat Parcul Centenar, cu o suprafață de circa 1,2 hectare.

Din păcate, la presiunile unor forțe antiromânești, primarul general Gabriela Firea a făcut un pas înapoi și a renunțat la Monumentul Mării Uniri, care ar fi trebuit să fie dezvelit în Piața Alba Iulia, tot în acest an al Centenarului.

În acest an, și instituțiile de cultură din subordinea Municipalității, muzee și teatre, ARCUB, CreArt, vor organiza spectacole, expoziții și alte manifestări culturale, vor lansa cărți dedicate Centenarului Marii Uniri.

Un exemplu în acest sens este programul „România Dodoloață” ce va fi derulat în școlile bucureștene, până în iunie 2019. Pe lângă spectacolul de teatru cu același nume, care încearcă să ilustreze pe înțelesul celor mici câteva pagini din cronica Marelui Război de Întregire a Neamului, programul le oferă copiilor posibilitatea de a participa la ateliere teoretice și practice pe teme istorice, la concerte de muzică militară și la demonstrații de mânuire a carabinei de țip drill-team, susținute de către militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Și primăriile de sector se pregătesc să marcheze Centenarul Marii Uniri. Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte este cel care va fi amplasat chiar în zona Palatului Copiilor.

Este vorba despre România Parc 2018,care va avea forma statului român în granițele sale actuale, nu în cele ale României Mari, și care își propune să reunească machete ale unor monumente reprezentative din toate zonele țării și monumente dedicate unor mari personalități ce au contribuit la realizarea Marii Uniri. Proiectul aparține Primăriei Sectorului 4.

Primăria Sectorului 1 abia a lansat concursul de proiecte pentru marcarea Centenarului Marii Uniri. Probabil că și celelalte autorități locale, ale sectoarelor 2, 3, 5 și 6, vor dori să participe la acest efort de reîmprospătare a memoriei colectivității locale și de cinstire a eroilor și a faptelor de arme, ce au făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918….

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău