2018 ar putea să ocupe locul al patrulea în topul celor mai călduroși ani înregistrați vreodată pe Terra

  • 29 Noiembrie 2018 16:00
2018 ar putea să ocupe locul al patrulea în topul celor mai călduroși ani înregistrați vreodată pe Terra

2018 are șanse mari să ocupe locul al patrulea în topul celor mai călduroși ani înregistrați vreodată pe Terra, au anunțat joi reprezentanții ONU, care au lansat și un avertisment în legătură cu urgența extremă a acestei situații globale, într-un raport publicat cu câteva zile înainte de debutul summitului pentru climă COP24, informează AFP.

În declarația sa provizorie despre starea climei mondiale, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) afirmă că temperatura medie de la suprafața Globului, pentru primele 10 luni ale acestui an, a fost mai mare cu aproape 1 grade Celsius în comparație cu valorile din epoca preindustrială (1850-1900), astfel încât "2018 se anunță ca al patrulea cel mai cald an întregistrat vreodată".

În consecință, tendința de încălzire a Terrei pe termen lung "este evidentă și se continuă", a declarat secretarul-general al OMM, Petteri Taalas, într-o conferință de presă.

În contextul în care ultimii 22 de ani includ cei mai calzi 20 de ani înregistrați vreodată, ultimii patru ani se regăsesc în fruntea acestei liste, potrivit OMM.

"Trebuie să insistăm iar și iar: suntem prima generație care a înțeles foarte bine schimbările climatice și ultima generație care poate să contreze consecințele lor", a subliniat Petteri Taalas.

Întrucât concentrațiile din atmosferă ale gazelor cu efect de seră, factor determinant al încălzirii climei, doboară recorduri peste recorduri, "temperatura riscă să crească cu 3-5 grade Celsius până la sfârșitul secolului dacă tendința se va menține", a declarat directorul OMM, cu câteva zile înainte de debutul COP24, care va avea loc în orașul polonez Katowice.

Pe durata COP24, comunitatea internațională trebuie să finalizeze Acordul de la Paris, pentru atingerea obiectivului de a limita creșterea temperaturii globale sub pragul de 2 grade Celsius, sau chiar 1,5 grade Celsius, în raport cu nivelurile din epoca Revoluției industriale.

 

Potrivit experților ONU, atingerea obiectivului de 1,5°C este posibilă prin schimbarea modului de viață, a sistemelor energetice și a rețelelor de transport.

Până atunci, încălzirea climei continuă neobosită, provocând o creștere a nivelului mării, acidificarea oceanelor și topirea banchizelor și a ghețarilor.

Raportul explică, de exemplu, că suprafața banchizei arctice a fost mult mai mică în raport cu valorile obișnuite încă de la începutul anului 2018, afișând recorduri negative în ianuarie și februarie. Iar maximul anual, observat la jumătatea lunii martie, ocupă locul al treilea în topul celor mai slabe rezultate înregistrate vreodată.

De asemenea, 2018 a avut parte de o serie de condiții meteorologice extreme, o altă caracteristică majoră a modificărilor climatice. Sezonul ciclonic a fost deosebit de activ în Pacificul de Nord-Est, unde energia ciclonică acumulată a fost cea mai mare înregistrată de la debutul monitorizărilor din satelit, au explicat autorii acestui raport.

În Europa, unul dintre valurile de frig cele mai marcante din acești ultimi ani a fost înregistrat pe întregul continent la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, fiind urmat de o căldură și o secetă excepționale, care au provocat uriașe incendii de pădure în Scandinavia.

California, care se confruntă cu o secetă cronică de mai mulți ani, a fost afectată și ea în acest an de incendii violente, inclusiv "Camp Fire", în noiembrie, cel mai devastator incendiu din istoria acestui stat american, care a făcut cel puțin 85 de victime.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău