2.000 de șomeri din Finlanda vor primi un venit de bază necondiționat de 560 de euro pe lună

  • 03 Ianuarie 2017 10:01
2.000 de șomeri din Finlanda vor primi un venit de bază necondiționat de 560 de euro pe lună

Finlanda a devenit prima țară din Europa care va plăti șomerilor săi un venit de bază necondiționat, în valoare de 560 de euro, un experiment social unic destinat eliminării birocrației guvernamentale, reducerii sărăciei și creșterii gradului de ocupare, transmite AP.

Olli Kangas de la Agenția guvernamentală care se ocupă de asistența socială în Finlanda (KELA), a declarat luni că o perioadă de probă care se va întinde pe parcursul a doi ani și care va include 2.000 de șomeri aleși în mod aleator a început la 1 ianuarie. Persoanele selectate vor primi 560 de euro în fiecare lună, fără a fi nevoite să justifice modul în care au cheltuit banii. Comparativ, venitul mediu în sectorul privat din Finlanda este de 3.500 de euro.

Olli Kangas a subliniat că persoanele selectate vor continua să primească cei 560 de euro chiar și după ce vor găsi un loc de muncă pentru că obiectivul acestui program este să înlăture teama șomerilor care refuză locurile de muncă cu salarii mici sau pe termen scurt pentru că se tem că nu vor mai putea beneficia de sistemul generos de asigurări sociale din Finlanda.

"Este foarte interesant să vedem cum se vor comporta oamenii. Vor avea curajul să încerce diferite locuri de muncă. Sau, așa cum susțin criticii, îi va face mai leneși pentru că știu că primesc un venit de bază fără să facă nimic?", s-a întrebat Olli Kangas. Potrivit acestuia, acest experiment ar putea fi extins ulterior la grupurile cu venituri reduse cum sunt freelancerii, mici antreprenori sau muncitori în regim part-time.

În luna noiembrie a anului trecut, rata șomajului în Finlanda, o țară cu o populație de 5,5 milioane de locuitori, era de 8,1%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău