200 mii de doze de vaccin antigripal, disponibile pentru sezonul 2017-2018 în Republica Moldova

  • 09 Octombrie 2017 16:37
200 mii de doze de vaccin antigripal, disponibile pentru sezonul 2017-2018 în Republica Moldova

Lotul de vaccin antigripal, oferit cu titlu de donație de către ,,The Task Force for Global Health”, în cantitate de 200 mii de doze, a sosit astăzi în Republica Moldova. Vaccinul a fost preluat de Centrul Național de Sănătate Publică, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, în perioada imediat următoare, vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion) va fi distribuit instituțiilor medico-sanitare publice, după care va demara Campania de imunizare împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire (bolnavii cu boli cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, din instituțiile de asistentă socială, copiii din orfelinate etc.), potrivit msmps.gov.md

Beneficiile vaccinării împotriva gripei sunt: reducerea riscului apariției formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării și deceselor cauzate de gripă. 

Precizăm că vaccinul împotriva gripei protejează doar de gripa provocată de virusurile sezoniere A(H1N1), A(H3N2) și B, și nici într-un caz de alte infecții respiratorii virale acute. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vă informează că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă si recomandă tuturor celor care se încadrează în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinarea care este gratuită. 

Măsurile de igienă personală (spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă. 

De menționat că medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție / spital de boli infecțioase, se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau la contractarea bolii de persoane cu factori de risc pentru complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează că pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivitățile de copii, o importanță majoră o reprezintă triajul, la prima oră de curs, efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau alte semne de boală respiratorie acută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău