20 de microbuze, aduse ilegal în țară. Sunt vizați funcționari publici
-
16 Decembrie 2024 17:24
În jur de 20 de microbuze de tip marfar au fost introduse fraudulos în Republica Moldova. Suspecții ar fi utilizat documente false, iar ilegalitatea le-a reușit prin înțelegere prealabilă cu angajați de la Serviciul Vamal, Agenția Servicii Publice și Poliția de Frontieră. Ieri, 15 decembrie, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliile figuranților și în birourile de serviciu ale funcționarilor publici, transmite IPN.
Acțiunile au fost documentate de către ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. În cauza penală sunt cercetate acțiunile pretins ilegale ale unui grup criminal organizat constituit din 12 membri, cu vârsta cuprinsă între 24 și 47 ani.
Aceștia, împreună cu funcționarii publici, au organizat transportarea celor 20 de microbuze de tip marfar. În procesul de vămuire, transportatorii și organizatorii prezentau actele unităților de transport neautentice din țara de origine. Ulterior, acestea serveau temei la înmatricularea și înregistrarea în Registrul de stat al transporturilor, ca autovehicule destinate pentru transportarea mărfurilor și persoanelor, cu numărul de locuri pe scaune până la 7-9 locuri. Informațiile nu coincideau cu cele din actele oficiale primare aale unităților de transport din țara de origine.
Perchezițiile de duminică au fost efectuate în câteva raioane de la nordul țării. Este vorba despre domiciliile figuranților și birourile de serviciu ale funcționarilor publici din cadrul ASP, ale inspectorilor vamali și polițiștilor de frontieră. În cadrul acestora au fost ridicate actele primare ale unităților de transport, introduse pe teritoriul Republicii Moldova prin contrabandă, mijloace financiare în proporții considerabile, proveniența cărora se prezumă a fi din activitatea ilegală a grupului criminal.
Potrivit MAI, bănuiții sunt cercetați în stare de libertate. În continuare, urmează a fi efectuate acțiuni de urmărire penală, pentru a stabili numărul real de automobile introduse prin contrabandă, dar și pentru a identifica alți figuranți implicați în schema infracțională.
În context, Agenția Servicii Publice a anunțat că este în comunicare activă cu organele de drept și acordă tot suportul necesar pentru elucidarea deplină a cazurilor documentate. Și Serviciul Vamal a emis un comunicat de presă condamnând orice implicare în activități ilegale și reiterează angajamentul față de principiile integrității și transparenței.