2 Octombrie, Ziua Națională fără Alcool, marcată în Republica Moldova

  • 02 Octombrie 10:49
2 Octombrie, Ziua Națională fără Alcool, marcată în Republica Moldova

Ziua Națională fără alcool, marcată anual la 2 octombrie, este dedicată conștientizării riscului consumului excesiv de alcool asupra sănătății. Alcoolul are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroză hepatica, unele forme de cancer și alte maladii. Abuzul de alcool cauzează peste 3 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial, precum și dizabilitate.

Mortalitatea prematură în grupa de vârstă 15-49 ani reprezintă o altă consecință a consumului excesiv de alcool. Povara globală la bărbați constituie 7,1%, comparativ cu 2,2% la femei. Adolescenții și tinerii până la 25 de ani reprezintă un grup cu risc sporit, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.

La nivel global, consumul de alcool este de 6,4 litri alcool pur per locuitor în vârstă de peste 15 ani, echivalent a 13,9 grame alcool pur pe zi. La nivel european, consumul de alcool a devenit a șasea cauză de morbiditate și deces prematur.În Republica Moldova, datele statistice arată că incidența prin alcoolism cronic este în descreștere, în anul 2018 constituind numărul de 86,2 cazuri la 100 mii locuitori, în comparație cu 121,3 la 100 mii locuitori în 2010. Totodată, comparativ cu media europeană, prevalența prin alcoolism cronic pe parcursul a mai multor ani este constant înaltă, fiind de 3 ori mai mare

Efectele consumului de alcool asupra sănătății includ intoxicația cu alcool, rezultatele școlare scăzute în rândul adolescenților, riscul de a deveni consumator de droguri, manifestarea comportamentelor anti-sociale și riscante, decese premature datorate accidentelor, traumelor, suicidului sau violenței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
3,29
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
8
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău