2 martie, Ziua Memoriei
-
02 Martie 2014 14:46
Discursul președintelui Nicolae Timofti la mitingul de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru:
„Stimați combatanți,
Onorată asistență!
Acum 22 de ani, Republica Moldova, a trecut printr-un botez de foc și sânge. Forțe ostile tânărului nostru stat au atentat la suveranitatea și integritatea țării, la dreptul suveran al poporului de a-și decide propriul destin.
Polițiști și voluntari deopotrivă, ați mers cu arma în mână, riscându-vă propriile vieți, pentru a apăra vatra străbună. Confruntările sângeroase de pe Nistru, care din păcate nu au putut fi evitate, s-au soldat cu sute de morți și mii de răniți.
Până în prezent o parte importantă din teritoriul nostru, cel din stânga râului Nistru, este ocupată de forțe străine, militare și administrative.
Mii de concetățeni de ai noștri s-au refugiat din zona de conflict și nici azi nu se pot întoarce la casele lor. Mulți dintre noi nu putem circula liber la rude și prieteni, care locuiesc pe malul stâng al Nistrului.
Diferendul transnistrean rămâne a fi cea mai tragică filă în istoria Republicii Moldova.
Ziua de 2 martie este Ziua Memoriei.
Îi vom comemora astăzi pe cei 300 de eroi ai neamului care au căzut pe câmpul de luptă. Le datorăm o plecăciune tuturor celor care și-au pierdut viețile în acea confruntare armată. Fie veșnică amintirea lor!
Ține de datoria autorităților statului, a întregii societăți, să aibă grijă de familiile celor căzuți pentru apărarea integrității țării.
Ne vom exprima totodată gratitudinea și vom acorda asistența necesară celor 26.000 de participanți la conflict, care și-au onorat datoria față de Patrie cu devotament și curaj.
Apreciem mult tot ce ați făcut pentru țara noastră și, sincer, aș fi vrut ca statul să aibă mai multă grijă de Dumneavoastră și familiile Dumneavoastră.
În această zi vin cu un mesaj foarte simplu - reintegrarea Republicii Moldova este prioritatea strategică a autorităților de la Chișinău. O soluție viabilă trebuie să se bazeze pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării.
Suntem deschiși pentru un compromis rezonabil în vederea acordării unui statut special al regiunii în cadrul Republicii Moldova, care ar oferi populației din stânga Nistrului un nivel de autoguvernare în diferite domenii ale vieții publice.
În dialogul pe care-l purtăm cu administrația de la Tiraspol aducem mereu aceste argumente, dar ultimele acțiuni ale liderilor din regiunea transnistreană trădează intenția lor de a bloca parcursul european al Republicii Moldova.
Ei trebuie să înțeleagă că de pe urma semnării anul acesta a Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb cu Uniunea Europeană vor avea de câștigat cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.
În urma abolirii regimului de vize pentru cetățenii moldoveni în Spațiul Schengen și persoanele din regiunea transnistreană vor putea călători nestingherit în Uniunea Europeană.
Îmi exprim convingerea cu această ocazie că procesul de modernizare și apropiere de Uniunea Europeană a Republicii Moldova va permite crearea unui climat de destindere și bunăstare, propice pentru apropierea dintre oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului.
Astăzi, de Ziua Memoriei, ne comemorăm morții. Am certitudinea însă că victimele războiul din 1992 nu au fost zădarnice. Viitorul ne va oferi șansa de reîntregire pe cale pașnică a țării”.