19 moldoveni beneficiază de pensii europene
-
18 Iunie 2013 10:19
19 cetățeni ai Republicii Moldova beneficiază în prezent de pensii europene, pe care țările în care aceștia au lucrat o perioadă le trasferă la locul de domiciliu.
Acest lucru este posibil în temeiul acordurilor bilaterale privind asigurările sociale semnate cu 8 țări europene. Deocamdată, acorduri de acest fel nu sunt semnate cu Italia și Federația Rusă, unde muncesc cei mai mulți cetățeni moldoveni.
Cei mai mulți moldoveni, 12 la număr, primesc pensie din Portugalia, 3 din Austria, 2 din Bulgaria și câte 1 din România și Estonia. Republica Moldova, la rândul ei, trasferă pensii pentru mai mult de 100 de cetățeni, majoritatea aflați în Bulgaria și România. Pensiile europene sunt calculate luându-se în considerare anii de stagiu din ambele țări. Pentru a fi beneficiar este nevoie ca cetățeanul să fie angajat legal și să achite cotizații în țara în care muncește, spune Laura Grecu, șef direcție, Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Pentru a beneficia de pensii, persoanele nu trebuie să se deplaseze în țara în care au muncit, ci doar să prezinte actele doveditoare, afirmă reprezentanta Casei Naționale de Asigurări Sociale, Carina Turcin, oferind drept exemplu cazul unui moldoveanu care a muncit în Bulgaria.
Italia și Federația Rusă au refuzat până în prezent semnarea unor asemnea acorduri. Cetățenii care muncesc în Rusia pot benefia de pensii în Repubilca Moldova, dar în conformitate cu metoda de calcul locală, adică salariul mediu de aici și nu pe cel pe care l-a avut la locul de muncă. În cazul Italiei, persoanele riscă să rămână fără pensie, dacă nu contribuie la bugetul Asigurărilor Sociale, spune Laura Grecu.
Republica Moldova a semnat acorduri de protecție socială cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia și Belgia. În proces de negociere se află acordurile cu Polonia, Ungaria, Lituania și Letonia. Acordurile bilaterale au efect retroactiv, adică pot fi aplicate și pentru perioadele dinaintea semnării lor.