18 milioane de copaci din statul California au murit anul trecut

  • 12 Februarie 19:30
18 milioane de copaci din statul California au murit anul trecut

Optsprezece milioane de copaci din California au murit pe parcursul anului trecut, un bilanţ trist pe care autorităţile îl consideră însă un semn conform căruia epica dispariţie a arborilor din zonele montane împădurite din acest stat american dă în sfârşit semne de încetinire, relatează marţi DPA.

Potrivit unei analize realizată de autorităţile forestiere statale şi federale, publicată luni, începând din toamna anului 2017 au murit 18 milioane de copaci din California, un declin important în comparaţie cu rezultatele studiului similar referitor la anul 2016, care a detectat 62 de milioane de arbori uscaţi, dar şi cu cifra valabilă pentru anul 2017 - 27 de milioane de copaci.

Această diferenţă a fost pusă de autorităţi pe seama creşterii cantităţii de precipitaţii, care a diminuat condiţiile de secetă din pădurile californiene şi a mărit capacitatea arborilor de a lupta cu paraziţii.

În ultimii ani, statul California s-a confruntat cu cele mai devastatoare incendii de vegetaţie din istoria sa ca urmare a secetei şi a epidemiei gândacilor de scoarţă, factori care au condus la moartea copacilor şi la alimentarea flăcărilor.

Gândacii au provocat moartea rapidă a arborilor pe o fâşie situată între 1.372 şi 1.829 metri altitudine din centrul şi sudul regiunii Sierra. Ar putea dura câteva secole până când copacii vor reuşi să repopuleze această zonă.

Copacii uscaţi au amplificat intensitatea incendiilor de vegetaţie devastatoare Thomas, Mendocino Complex şi Camp.

Pe o suprafaţă de 4 milioane de hectare de teren federal, statal, local şi privat din acest stat american peste 147 de milioane de copaci au murit de la începutul secetei, în 2010, se arată în concluziile studiului recent.

Încetinirea ratei mortalităţii copacilor este încurajatoare, însă deocamdată nu este momentul pentru a putea respira uşuraţi, susţin experţii. ''Optsprezece milioane de arbori înseamnă încă mult'', a subliniat Randy Moore, reprezentat al Serviciului Forestier din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA).

Pentru a putea conta pentru densitatea pădurii, peste 200.000 de hectare de pădure naţională ar trebui curăţaţi anual. Începând din 2016, agenţiile federale, statale şi locale au doborât 1,5 milioane de copaci morţi din zonele cu risc ridicat la adresa vieţilor şi proprietăţilor, potrivit Serviciului Forestier, Grupului operativ de gestionare a fondului forestier şi Cal Fire.

Ca urmare, anul trecut autorităţile s-au apropiat mai mult ca oricând de obiectivul propus, de 200.000 de hectare, curăţând circa 120.000 de hectare de teren forestier naţional, a menţionat Moore.

În alte zone, starea copacilor se îmbunătăţeşte suficient de mult pentru ca aceştia să poată lupta cu paraziţii.

Însă, directorul Cal Fire, Thom Porter, a declarat în cadrul unui comunicat emis luni că următorul sezon al incendiilor de vegetaţie ar putea fi la fel de devastator ca şi ultimul, în ciuda eforturilor de îmbunătăţire a stării fondului forestier.

Guvernatorul Gavin Newsom a solicitat direcţionarea sumei de 1 miliard de dolari către planul de gestionare a pădurilor în următorii cinci ani, o veste bună în opinia lui Porter, suma putând fi astfel utilizată pentru curăţarea preventivă a pădurilor şi nu pentru intervenţii contra incendiilor.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
33,19 °C
cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,1 m/s
Sun
25 °C
Mon
23 °C
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 24 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău