170 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale. Scriitorul, omagiat la Teatrul Național „Satiricus” din Chișinău

  • 01 Februarie 2022 10:41
170 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale. Scriitorul, omagiat la Teatrul Național „Satiricus” din Chișinău

S-au împlinit 170 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale. Cu acest prilej, îndrăgitul nuvelist a fost omagiat aseară la Teatrul Național "Satiricus" din Chișinău. A fost lansată și o carte deosebită, în două volume, "Ion Luca Caragiale. Opere", semnată de directorul adjunct al Institutului Cultural român Mihai Eminescu la Chișinău, Cătălin Bordeaianu. Seara a culminat cu spectacolul aniversar "O scrisoare pierdută", care se joacă de 20 de ani cu sala arhiplină, se arată într-un material realizat de TVR Moldova.

Comedia "O scrisoare pierdută", a fost scrisă de Ion Luca Caragiale în 1884, dar realitățile și năravurile oamenilor de atunci rămân actuale. Spectacolul se joacă de 20 de ani pe scena Teatrului Național Satiricus "Ion Luca Caragiale" și este un bun prilej de a-l omagia pe îndrăgitul dramaturg, spune directorul Teatrului Satiricus Sandu Grecu, potrivit sursei citate


SANDU GRECU directorul Teatului Național Satiricus "Ion Luca Caragiale": „Așa cum rușii îl au pe  Cehov,  așa cum francezii îl au pe Moliere,  noi îl avem pe Ion Luca Caragiale , cel care a scris despre metehnele noastre, dar ele sunt atât de universale social-umane că ele sunt valabile și pentru francezi,englezi, bulgari pentru toată lumea.Tragismul din satira lui, umorul lui ironic, el va persista pemanent”.

În cadrului evenimentului au fost  lansate două volume ale cărții "Opera Omnia a lui Ion Luca Caragiale" scrise de către profesorul universitar, Cătălin Bordeianu.

CĂTĂLIN BORDEIANU director adjunct, ICR Mihai Eminescu la Chișinău: „Pentru noi toți, Caragiale este un vector al ființei naționale, pentru noi moldovenii este mai mult, Caragiale s-a născut la Iași, la Junimea, ca scritor român. Cel care avea să devină moș virgulă, a fost secondat de Eminescu și Creangă în textul literar. Și a devenit astfel unul dintre marii noștri scriitori”.

LARISA UNGUREANU doctor în studiul artelor: „Ceea ce doresc eu este ca volumele voastre să fie citite cu creieonașul  de către acești tineri frumoși care stau aici, acum și să vină la teatru și să promoveze opera lui Caragiale oriunde ar fi. Caragiale poate fi un dramatorug pentru Chișinău, petru București și poate devnei un dramaturg mult mai cunoscut în lume”.

Iar epigramiștii Gheorghe Bâlici și Ion Deviza i-au dedicat lui Ion Luca Caragiale un duel satiric.

Ion Luca Caragiale  s-a născut pe 30 ianuarie 1852 în județul Prahova. A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. După moartea sa, a început să fie recunoscut pentru importanța sa în dramaturgia românească. Piesele sale au fost jucate și au devenit relevante în perioada regimului comunist. Deși Caragiale a scris doar nouă piese, el este considerat cel mai bun dramaturg român pentru că a reflectat cel mai bine realitățile, limbajul și comportamentul românilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău