17 acte de constatare și amenzi de peste 10 000 de lei aplicate de ANI

  • 27 Decembrie 2021 14:25
17 acte de constatare și amenzi de peste 10 000 de lei aplicate de ANI

În perioada 20-24 decembrie 2021, Inspectoratul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) a inițiat patru controale. În două proceduri de control, referitor la eventuala încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese, sunt vizați un șef adjunct de Direcție din cadrul Consiliului raional Ungheni și un primar din raionul Cantemir.

Două proceduri de control, pentru eventuale încălcări ale regimului juridic al averii, au fost inițiate în privința unui primar din r-nul Drochia și a unui funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal.

De asemenea a fost refuzată inițierea controlului în 18 cazuri din lipsa bănuielii rezonabile al unor încălcări, inclusiv zece pe avere, șase pe conflicte de interese și două pe incompatibilități de funcție.

Inspectorii de integritate au emis șaptesprezece acte, inclusiv în șapte acte au fost depistate încălcări ale legislației. Printr-un Act de constatare s-a constatat avere nejustificată în privința unui ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În alte șase Acte de Constatare s-au constatat conflicte de interese admise de un director interimar al unei instituții publice a MEC, un ex-primar din suburbia mun. Chișinău, un primar din raionul Criuleni, un primar din raionul Fălești, un consilier în Consiliul Grigorievca, raionul Căușeni și un ex-primar din raionul Fălești.

Au fost întocmite două procese-verbale cu privire la contravenție: pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale de către un consilier al Consiliului Miciurin  din raionul Drochia și pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese  de către un primar din raionul Rezina. Au fost aplicate amenzi în sumă totală de 10 500 lei.

Direcția juridică a ANI a participat în 15 ședințe de judecată pentru apărarea actelor de constatare,  emise de inspectorii de integritate și contestate de către subiecții declarării.

Reprezentanții ANI au răspuns la 116 apeluri, dintre care 28 la Linia instituțională. La solicitare, au fost eliberate 10 Certificate de Integritate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău