165 de ani de la Unirea Principatelor: Pagina pe care au înscris-o înaintașii noștri este una de aur în istoria românilor, care a dat un impuls de modernitate

  • 23 Ianuarie 13:59
165 de ani de la Unirea Principatelor: Pagina pe care au înscris-o înaintașii noștri este una de aur în istoria românilor, care a dat un impuls de modernitate

În contextul aniversării celor 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, marcată la 24 ianuarie 2024, la Chișinău a fost organizată conferință publică ”165 de ani de la Unirea Principatelor - eveniment crucial pentru formarea statului unitar român și importanța sa pentru destinul Basarabiei”. În cadrul evenimentului, mai mulți reputați cercetători din Republica Moldova au vorbit despre importanța acestui eveniment istoric și efectele lui asupra traseului istoric al națiunii române, transmite Radio Chișinău.

Unirea principatelor române a avut loc într-un context european complex, iar cunoașterea evenimentului de la 1859 este importantă inclusiv pentru înțelegerea momentului istoric în care se află astăzi R. Moldova, a spus reprezentantul Ambasadei României la Chișinău.

„Care a fost jocul de putere în contextul european și interesele pentru spațiul românesc estic – carpatic, care a fost rolul celor trei înțelegeri de după războaiele ruso-turce de la Iași, de la București, Pacea de la Adrianopol. Veți înțelege complexitatea și unicitatea unității românești realizate la 1859. Mai larg veți înțelege importanța a momentului istoric în care se află Rep. Moldova astăzi”, spune Ovidiu Naftanaila.

În jurul acestui eveniment istoric s-au înscris cele mai mari realizări politice, culturale,  construindu-se bazele moderne ale statului românesc.

„Realizări care arată că poporul român a avut un rol demn de jucat în istoria europeană și universală. Trebuie să recunoaștem că pagina pe care au înscris-o înaintașii noștri de atunci este o pagină de aur în istoria românilor. Acest impuls de modernitate s-a resimțit și în Principatele Române, în Țara Moldovei, în Țara Românească, este cunoscut un demers de pe la 1807, către Napoleon, în care Principatele cereau să fie luate sub aripa Marei Franțe”, a subliniat istoricul Gheorghe Cojocaru

Potrivit istoricului Gheorghe Cojocaru, ideea unirii principatelor române s-a născut pe plan internațional în împrejurimea  împăratului francez Napoleon al III-lea, considerat un proiect politic antirusesc, de a îngrădi și a pune o barieră în extinderea intereselor rusești, context istoric similar cu cel de astăzi.

Conferință publică „165 de ani de la  Unirea Principatelor - eveniment crucial pentru formarea statului unitar român și importanța sa pentru destinul Basarabiei” a fost organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în „Sala Unirii” de la  Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău