150 de mii de dolari pentru finanțarea proiectelor ce promovează consumul responsabil de energie în R.Moldova

  • 17 Iunie 2019 16:35
150 de mii de dolari pentru finanțarea proiectelor ce promovează consumul responsabil de energie în R.Moldova

Cincisprezece start-up-uri care vor promova cultura consumului responsabil de energie vor primi pe parcursul a trei ani granturi în valoare totală de 150 de mii de dolari, în cadrul programului „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”. Programul urmează a fi lansat în luna iulie a acestui an și mai prevede implementarea a trei proiecte pilot, transmite IPN.

Potrivit lui Nicolae Soloviov, șeful Secției implementarea și monitorizarea proiectelor la Agenția pentru Eficiență Energetică, la program va putea participa orice companie mică și mijlocie care are o idee de afaceri. În următoarea lună va fi lansat apelul propunerilor de proiecte. Premierea câștigătorilor este planificată pentru luna noiembrie.

Sun young Suh, de la Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, a declarat că proiectul promovează abordarea eco-sistemică, sprijină inovațiile de tip cleantech în ÎMM-urile existente și în start-up-uri, prin furnizarea unor instrumente și metodologii care pot să îmbunătățească productivitatea și competitivitatea companiilor locale.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, a menționat că proiectul vine în suportul inovatorilor din domeniu energetic și va contribui la dezvoltarea culturii consumului responsabil de energie. „Doar astfel, putem să contribuim la păstrarea unei clime favorabile pentru urmașii noștri”, a spus Alexandru Ciudin.

Cât privește proiectele pilot, pe parcursul anului curent va fi implementat un proiect în domeniul transportului: eMobility, un concept nou de vehicul electric la nivel local. După care, va urma un proiect de promovare a utilizării energiei regenerabile în sectorul agricol, iar în cel de-al treilea an – în sectorul rezidențial. Pentru finanțarea proiectelor demonstrative este prevăzută suma de 600 de mii de dolari.

Programul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” va fi implementat în baza conceptului „Global Cleantech Innovation Programme for SMEs and Startups” realizat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, în parteneriat cu Global Environment Facility (GEF), în opt țări.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău