15 la sută din populația R. Moldova, vaccinată cu ambele doze de ser contra Covid-19

  • 10 August 2021 12:55
15 la sută din populația R. Moldova, vaccinată cu ambele doze de ser contra Covid-19

Creșterea rapidă a incidenței cazurilor noi de îmbolnăvire cu Covid-19 în Republica Moldova din ultima perioadă influențează și creșterea numărului de decese. De săptămâna trecută, Republica Moldova a trecut la codului portocaliu în sănătate privind răspândirea infecției de Covid-19. Noi interdicții nu au fost impuse, dar rămân valabile cele precedente, cum ar fi purtarea măștilor în spațiile publice de tip închis, aflarea în aer liber a nu mai mult de trei persoane, spălarea și dezinfectarea mâinilor cât mai des și păstrarea distanței sociale.

Până în prezent, doar 15 la sută din populație este vaccinată cu ambele doze de ser. În rândul lucrătorilor medicali se înregistrează cea mai mare rată de vaccinare, de peste 83 la sută, pe când în educație, mai puțin de 30 la sută dintre cadrele didactice au fost imunizate și sunt gata pentru a începe anul de învățământ, susține secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

„Evident că nu doar lucrătorii medicali sunt în centrul atenției și al sectorului de sănătate, dar și al guvernului. Pe toți ne îngrijorează, într-o mare măsură, cum decurge procesul de vaccinare a lucrătorilor din sistemul educațional. Din datele disponibile la ziua de astăzi, avem informația că sub 30 la sută din lucrătorii din sistemul de învățământ au fost vaccinați, sunt imunizați și sunt pregătiți pentru a începe anul școlar. De fapt, dacă ne referim la vaccinare, trebuie să înțelegem cu toții că măsura respectivă este foarte eficientă doar în cazul în care se atinge rata de acoperire vaccinală de peste 80 la sută.”

Totodată, pe teritoriul Republicii Moldova se găsesc toate tipurile de vaccinuri, iar doritorii sunt îndemnați să se vaccineze acum, cât sunt disponibile.

Între timp, autoritățile continuă să recepționeze noi loturi de vaccin oferit gratuit Republicii Moldova de unele țări. Luni, au ajuns la Chișinău 30 de mii de doze de vaccin AstraZeneca oferite de Letonia, iar miercuri este așteptat să vină un alt lot de vaccinuri de 26 de mii cinci sute de doze, sub formă de donație din partea Lituaniei.

Săptămâna viitoare se așteaptă recepționarea lotului de vaccinuri Pfizer de 5 mii 850 de doze, lot ce a fost procurat de Republica Moldova.

Persoanele care vor să se vaccineze, sunt îndemnate să se adreseze la medicul de familie sau să consulte site-ul Ministerului Sănătății, pe www.vaccinaregov.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău