15 august - Ziua Marinei Române
-
15 August 2023 10:25
În fiecare an, la 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. După o absență de patru ani, cel mai mare spectacol naval din România va fi prezentat de marinari publicului de pe faleza din Constanța, începând cu ora 10.00. Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2023” are loc concomitent, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, relatează TVR România.
Ca în fiecare an, pe 15 august, Televiziunea Română cinstește marinarii militari și civili, constructorii navali și lucrătorii portuari, la aniversarea Zilei Marinei Române. În calitate de official broadcaster al evenimentelor ce vor avea loc la malul mării, TVR oferă telespectatorilor săi, începând cu ora 10:00, imagini spectaculoase de la ceremonia organizată de Forțele Navale Române cu prilejul celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.
Transmisiunea directă poate fi urmărită la TVR 1 și la TVR INFO, iar românii din afara granițelor asistă, de asemenea, în direct la evenimente, prin intermediul TVR Internațional și TVR MOLDOVA.
Festivitatea din portul Constanța va începe cu primirea oficialităților, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. După alocuțiunile persoanelor oficiale și serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari, care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor.
Dacă vremea va permite, spectacolul de pe mare va fi completat în aer de avioane F16 și elicopetere Puma. Alături de marinarii români, pe faleza din Constanța vor defila militari americani, francezi și turci.
În Portul Turistic Mangalia, în prezența Zeului Neptun, Ziua Marinei va fi sărbătorită, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, iar de la ora 21.00 marinarii se vor retrage cu torțe. În aceeași zi, pe faleza din Galați va avea loc un exercițiu naval prezentat de către militarii de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”. Și în București, începând cu ora 9.00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.
Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul Crucișătorului „Elisabeta”, printr-un Te-Deum oficiat în prezența ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă. De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. În anul 1912, manifestarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Elisabeta, iar la 15 august 1936, în cadrul serbărilor a fost botezat primul submarin românesc, „Delfinul”.
Ziua Marinei Române este marcată de autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administrației și Internelor.