15 aprilie - Ziua mondială a artei

  • 15 Aprilie 2021 08:49
15 aprilie - Ziua mondială a artei

Ziua mondială a artei este marcată anual, la 15 aprilie, ca o recunoaștere a contribuției oamenilor de artă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima dată în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura și dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematografia, considerată cea de a șaptea artă.

Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 - 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, el fiind și autorul celebrului adagiu "În viață, frumusețea dispare. În artă, nu".

Instituită la inițiativa Asociației Internaționale de Artă, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic, Ziua mondială a artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012.

Asociația Internațională de Artă (IAA/AIAP) este o organizație nonguvernamentală (ONG) care lucrează în parteneriat oficial cu UNESCO și cuprinde artiști care aparțin în special domeniilor picturii, sculpturii, tipografiei, dar și artiști care practică alte forme de creație în artele vizuale. Aceasta a luat ființă în 1952, la Veneția, când 23 de guverne și 48 de asociații de artiști din 19 țări s-au declarat în favoarea formării unei asociații internaționale de pictori, sculptori și gravori, astfel că a fost constituit un consiliu provizoriu sub președinția lui Gino Severini (Italia), iar un secretariat a fost deschis la Casa UNESCO din Paris, potrivit https://uap.ro/aniap/ și www.aiap-iaa.org.

În 1954, a fost convocată pentru prima dată Adunarea Generală a Asociației, tot la Veneția, în cadrul căreia și-a stabilit structura și obiectivele. Printre artiștii care și-au pus amprenta asupra AIAP/IAA se numără: Joan Miro, Georges Braque, Robert Delaunay, Victor Pasmore, Hans Hartung, Marie Laurencin, André Masson, Victor Vasarely, Cesar Baldaccini, Alexander Calder.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău