14 cetățeni moldoveni au fost reținuți în Cehia pentru producerea clandestină a țigărilor. Daună de circa 120 milioane euro în bugetul Uniunii Europene / VIDEO

  • 19 Octombrie 2023 13:24
14 cetățeni moldoveni au fost reținuți în Cehia pentru producerea clandestină a țigărilor. Daună de circa 120 milioane euro în bugetul Uniunii Europene / VIDEO

În cadrul cooperării internaționale, a fost destructurat un grup infracțional, format din 22 membri, 14 dintre aceștia fiind cetățeni ai Moldovei, implicați în producerea clandestină a țigărilor în Cehia, care a provocat o daună de circa 120 milioane euro bugetului Uniunii Europene, transmite SIS.

Astfel, procurorii PCCOCS și ofițerii SIS anunță desfășurarea unei operațiuni de amploare cu autoritățile din Cehia, care a dus la reținerea a 14 cetățeni moldoveni, după o captură de aproape 17.700.000 țigări produse clandestin și peste 11.000 kg de tutun, pe teritoriul statului european. Țigările contrafăcute erau produse în regiunea Moravia din Cehia și livrate ulterior în diverse țări UE (Germania, România, Polonia, Franța etc.).

Operațiunea a fost realizată de către ofițerii SIS, care au oferit suport operativ pentru colectare de informații, procurorii PCCOCS, experții Misiunii EUBAM, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române și ofițerii vamali din cadrul Secției de Investigații ai Direcției Generale a Vămilor a Republicii Cehe.

Astfel, în cadrul cooperării internaționale,  a fost destructurat un grup infracțional, format din 22  membri, 14 dintre aceștia fiind cetățeni ai Republicii Moldova. Infracțiunea fiind comisă în Republica Cehă, aceștia urmează să fie judecați în acel stat.

Suplimentar perchezițiilor desfășurate la sfârșitul lui iunie 2023, au fost confiscate 30.000 de euro în numerar, fonduri în conturi bancare, o mașină  în valoare de 100 mii euro și un camion ca mijloc de comitere a infracțiunii. De asemenea, au avut loc descinderi și în Moldova la figuranții investigați, unde au fost obținute probe suplimentare cu privire la activități infracționale derulate de aceștia, inclusiv înscrisuri de ciornă, piese pentru utilaje de producere a țigărilor, matrice pentru aplicarea inscripției pe țigări, telefoane mobile o sumă de 15.000 EUR în numerar, un autoturism de lux în valoare de 80000 EUR și o armă.

Fabrica de producere clandestină a țigărilor se afla în regiunea orașului Česká Lípa din Cehia. La fața locului, au fost ridicate mai multe linii clandestine care asigurau întreg procesul de contrafacere (fărâmițarea, fermentarea tutunului, producerea, aplicarea filtrului și ambalare) a țigărilor cu filtru.    

Cei 14 cetățeni ai Moldovei au vârste cuprinse în 24 și 66 de ani. Aceștia anterior au lucrat în fabricile de producere a tutunului în Republica Moldova, iar unii din ei au fost în conflict cu legea. În schema investigată în Cehia, unul din ei era organizatorul schemei implicat în activități de asigurare a procesului de producere cu materie primă, monitorizarea activității producerii clandestine și identificarea clienților pentru țigări. Un alt figurant principal avea rolul de angajare a inginerilor și muncitorilor auxiliar pentru instalarea liniilor clandestine și producerea clandestină a articolelor de tutungerie. Celelalte 12 persoane erau ingineri tehnici, muncitori auxiliari și șoferi.

Investigațiile continuă, inclusiv în privința altor membri care ar fi implicați în activitatea ilicită, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sun
18
Mon
22
Tue
22
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău