13 proiecte finanțate prin Programul Operațional Comun România - Ucraina - R.Moldova 2007-2013, vizitate de o caravană a jurnaliștilor

  • 24 Octombrie 2017 10:18
13 proiecte finanțate prin Programul Operațional Comun România - Ucraina - R.Moldova 2007-2013, vizitate de o caravană a jurnaliștilor

O caravană a jurnaliștilor din România, Republica Moldova și Ucraina a efectuat, timp de o săptămână, vizite la mai multe instituții publice din cele trei țări, care au implementat proiecte de investiții cu finanțare europeană prin Programul Operațional Comun (POC) România - Ucraina - Republica Moldova 2007- 2013.

Caravana, care a fost organizată de Secretariatul tehnic comun al POC, a permis vizitarea unor proiecte diverse, în număr de 13, de la cele care au urmărit promovarea moștenirii culturale comune sau dezvoltarea economică până la cercetarea științifică, apărarea contra inundațiilor sau eficiența energetică.

"Ideea unei caravane a jurnaliștilor a venit din dorința noastră de a arăta ce s-a întâmplat cu banii alocați de Uniunea Europeană programului nostru, într-un limbaj simplu, apropiat oamenilor din România, Ucraina și Republica Moldova, fără celebrele expresii specifice 'proiectezei', limbă specifică celor ce implementează proiecte și pe care, de cele mai multe ori, o înțeleg doar ei. Mai mult, interacțiunea dintre jurnaliști și beneficiarii de grant a explicat mult mai bine și direct rezultatele proiectelor, beneficiile pe care implementarea acestora le aduce comunității", a afirmat coordonatorul de informare, publicitate și selecție în cadrul Secretariatului Tehnic Comun al POC România — Ucraina — Republica Moldova 2007—2013, Adriana Nicula.

Programul a însumat 140 de proiecte implementate de 353 de parteneri, cu o alocare financiară de aproximativ 126 milioane de euro. Beneficiarii sunt instituții dintr-o arie eligibilă de 176.000 de kilometri pătrați în care trăiesc 15 milioane de oameni.

Reprezentanții mass-media au vizitat Serviciul Vamal al Republicii Moldova, care, în parteneriat cu Agenția Națională de Administrare Fiscală din România, a implementat un proiect în valoare de 3,43 de milioane euro. Autoritatea vamală din Republica Moldova a înființat, cu fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană, un laborator vamal, care include atât o construcție nouă dotată cu echipamente moderne de analiză a produselor petroliere și alimentare, cât și două autospeciale mobile care dispun de tehnică.

Caravana jurnaliștilor s-a oprit, de asemenea, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău, care a implementat, la rândul său, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie ''Gr. T. Popa'' Iași și Universitatea Națională de Medicină din Odessa, un proiect intitulat ''Rețeaua de excelență est-europeană pentru cercetare în bolile cronice Chronrx—RD''. Proiectul a avut o valoare totală de 1,58 milioane euro, iar Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău a creat, cu banii atrași, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, o structură instituțională pentru perfecționarea profesională a cadrelor medicale și a studenților la medicină.

Jurnaliștii din România, Republica Moldova și Ucraina au făcut, totodată, o deplasare la Cetatea Soroca, care a fost restaurată în baza proiectului "Bijuterii medievale: Hhotyn, Soroca, Suceava Mejekss". Prin acest proiect, de trei milioane de euro, au fost restaurate Cetatea Hotin, Cetatea Soroca și Cetatea de Scaun din Suceava.

Ulterior, la Cernăuți au fost vizitate proiecte în domeniul mediului (construcția unei stații de epurare a apei), dar și culturii.

Vizite au fost efectuate și la Camera de Comerț și Industrie din Suceava, care a creat un ''Centru pentru sprijinirea afacerilor comune-instrument pentru promovarea dezvoltării antreprenoriatului în zona transfrontalieră RO-UA-MD (Centru Jo.B.S)''. Proiectul, în valoare de 1,43 milioane de lei, s-a desfășurat în parteneriat cu Centrul Bucovinean pentru Reconstrucție și Dezvoltare din Ucraina, Universitatea de Stat ''Alecu Russo'' din Bălți — Republica Moldova și Asociația pentru Dezvoltare Economică și Regională din România.

De asemenea, Muzeul Bucovinei din Suceava a derulat, împreună cu Muzeul Regional de Arhitectură Populară și Trai din Cernăuți-Ucraina, Muzeul de Istorie și Etnografie Bălți-Republica Moldova, proiectul transfrontalier ''Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul'', care a avut printre obiective crearea unei baze electronice care să stocheze patrimoniul cultural al muzeelor. Proiectul a avut o valoare totală de 208.500 euro, echivalentul a 923.405 lei.

Cel mai mare proiect vizitat de Caravana jurnaliștilor a fost unul în valoare de peste nouă milioane de euro. Proiectul intitulat "Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare Siret și Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu stații automate — East Avert", a avut ca beneficiari Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Administrația Bazinală a Apelor Prut, Administrația Bazinală a Apelor Siret, Institutul Național de Hidrologie și Managementul Apelor, dar și Agenția Apele Moldovei din Republica Moldova, Departamentul Resurselor de Apă din Bazinul Prut-Nistru din Ucraina și Centrul Regional de Hidrometeorologie din Cernăuți — Ucraina. Prin East Avert, autoritățile române au finanțat, printre altele, lucrările de punere în siguranță a deversorului barajului Stânca-Costești, afectat de viiturile puternice de pe Prut din 2008.

Totodată, au fost vizitate Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dâncu din județul Iași, care a beneficiat de o finanțare în domeniul cercetării, dar și Spitalul Județean Vaslui și Centrul de Asistență Socială Ismail — Ucraina, care au obținut fonduri pe proiecte de eficiență energetică.

"Am vizitat același proiect implementat pe ambele părți ale graniței pentru a vedea cum s-a lucrat în comun, ce a realizat fiecare dintre parteneri, care au fost riscurile și constrângerile pe care le-au surmontat. Sperăm că, ajunși acasă, jurnaliștii care ne-au însoțit să fi detectat că în proiectele și programele transfrontaliere cuvântul magic este 'împreună'", a mai declarat Adriana Nicula.

Programul Operațional Comun (POC) România — Ucraina — Republica Moldova 2007—2013, destinat județelor Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea din România, regiunilor Odesa și Cernăuți din Ucraina, precum și tuturor raioanelor din Republica Moldova, a avut ca obiectiv general ''îmbunătățirea situației economice, sociale și cea a mediului înconjurător în contextul unor granițe sigure, prin intensificarea contactelor dintre partenerii de pe fiecare parte a graniței''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău