12 persoane reținute în dosarul ”Gările și stațiile auto”, pentru colectare de bani de la șoferii de rute

  • 18 Mai 2019 09:29
12 persoane reținute în dosarul ”Gările și stațiile auto”, pentru colectare de bani de la șoferii de rute

Doisprezece angajați ai Întreprinderii de Stat „Gările și stațiile auto" vor rămâne, pentru 72 de ore, în custodia CNA și a procurorilor anticorupție, după ce vineri, 17 mai, au fost reținuți în cadrul mai multor dosare penale, pornite pe fapte de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu.

Persoanele vizate au statut de bănuit și sunt cercetate pentru organizarea unor scheme infracționale de acumulare ilicită de bani de la operatorii de transport și șoferii de curse naționale și internaționale, precizează Anticoruptie.md

Pe lângă cei reținuți, alți 12 funcționari au fost escortați la CNA pentru audieri, având statut de bănuit. 

Potrivit informațiile acumulate de CNA, șoferii erau obligați să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau până la finalul zilei banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei.

În urma investigațiilor, s-a constatat că suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei - bani percepuți drept mulțumire din partea șoferilor pentru scutirea lor de controale. Asta deoarece, majoritatea unităților de transport admiteau mai multe abateri, între care surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulație, lipsa evidenței biletelor cumpărate etc.

Pentru a nu fi supuși verificărilor și sancțiunilor, aceștia  erau obligați de  operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

În cadrul documentării cazului, a fost identificată o altă schemă de însușire a banilor publici de către angajați ai ÎS Gările și stațiile auto. Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetățeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidența contabilă. Ulterior, acești bani ar fi fost însușiți de angajații întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune instituției.   

Procurorii și ofițerii CNA au efectuat vineri percheziții la autogările din 9 raioane ale țării - Cahul, Căușeni, Orhei, Bălți, Edineț, Drochia, Ungheni, Hâncești, Ialoveni -  inclusiv în Chișinău. În urma acestora, au fost reținuți 4 administratori ai filialelor teritoriale (Bălți, Edineț, Orhei, Căușeni), 2 șefi din cadrul filialei teritoriale Centru (Chișinău), 2 controlori, 3 dispeceri și un casier.     

Procuratura anticorupție conduce urmărirea penală, iar investigațiile continuă, în acest caz, pentru deconspirarea tuturor beneficiarilor schemei. Pentru corupere pasivă, activă și abuz de serviciu, legislația în vigoare prevede diferite pedepse penale și privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite funcții, se arată întrun comunicat al CNA.

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău