Satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei a fost lansat pe orbită de pe bordul stației spațiale internaționale
-
12 August 2022 11:47
Satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei a fost lansat pe orbită astăzi de pe bordul stației spațiale internaționale. Această acțiune reprezintă prima experiență spațială pentru Republica Moldova realizată într-o cooperare internațională cu JAXA-UNOOSA și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA).
Potrivit NASA, aceasta cooperare contribuie la consolidarea cercetărilor moldovenești în explorarea spațiului.
Conform unei proceduri standard, astronauții au plasat satelitul pe orbită în spațiu, folosind brațul robotic. Astronautul Kjell Lindgrenn a spus că este al patrulea satelit selectat de Programul KiboCube și primul pe care Moldova îl construiește. Astronautul a transmis felicitări cercetătorilor de la Universitatea Tehnică a Moldovei, încurajând și alte performanțe.
Rectorul Universității Viorel Bostan a declarat la evenimentul de lansare pentru realizarea acestui vis s-a muncit 14 ani:
„Cel care visa atunci este academicianul Ion Bostan care a arătat ca peste 14 ani se poate reuși. A fost creat Centrul pentru Tehnologiile Spațiale prin programe subvenționate de guvern și Academia de Științe a Moldovei, am reușit să construim o infrastructură de comunicare cu sateliții, o infrastructură educațională – formând echipa, nu am reușit din prima să ne integram în programul KiboCube, am reușit din a treia. Vreau să spun că au contribuit și foarte mulți studenți, iar vârsta medie a echipei este sub 30 de ani.”
Rectorul a mai spus că în perioada iunie-august 2021, satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor Agenției Aerospațiale a Japoniei. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD, iar în aprilie a fost transportat la NASA și inclus în Cargo Dragon-2.
Potrivit cercetătorilor, satelitul ar putea colecta date de control, testarea comportamentului senzorilor nanofir în condiții de spațiu, captarea imaginilor spațiale în diverse formate și transmiterea lor către stațiile terestre. Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Universitatea Tehnică a Moldovei a fost selectată de către Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spațiu a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională.