Câteva dintre ele mai neobișnuite indicatoare rutiere. Unele se găsesc în România și Ucraina

  • 10 August 2018 15:35
Câteva dintre ele mai neobișnuite indicatoare rutiere. Unele se găsesc în România și Ucraina

Datorită Convenției de la Viena adoptată în anul 1968, cu privire la „Circulația rutieră, indicatoarele rutiere și semnale”, în majoritatea țărilor lumii conducătorii de autovehicule sunt în măsură să se deplaseze pe drumurile publice fără teama că se vor alege cu amenzi deja după primii kilometri parcurși.

Indicatoarele rutiere principale, chiar dacă se deosebesc prin unele nuanțe sau mici detalii, sunt aceleași peste tot. Cu toate acestea există și unele specifice care există exclusiv în anumite țări.

Portalul autoblog.md a făcut selecția celor mai neobișnuite indicatoare. Printre acestea ar fi:

  • Atenție, rațe sălbatice!

Conform aceleiași Convenții de la Viena, pe un indicator rutier poate fi reprezentat absolut orice animal care poate apărea brusc pe carosabil și provoca un accident. De exemplu, în Australia și Papua Noua Guinee există indicatoare cu imaginea unui cangur sau urs koala, în Africa sunt răspândite unele cu rinoceri, iar în Gibraltar cu maimuțe.

Unul dintre cele mai neobișnuite, incluse în acestă categorie, este un indicator de avertizare despre posibilitatea apariției pe drum a unor rațe sălbatice.

  • Atenție, broaște sălbatice!

Rațele care au crescut mari sunt într-adevăr capabile să aducă unele daune unui autovehicul în cazul unui impact, însă suedezii au mers mai departe. Au creat un semn de avertizare a șoferilor despre posibila trecere a drumului de către broaște!

Zdrobirea amfibiilor cu roțile autovehiculului se sancționează în statul scandinav, asta pentru că se încearcă ocrotirea unor specii.

  • Atenție, bufnițe care zboară foarte aproape de sol!

Astfel de indicatoare se pot găsi în mai multe țări, printre care SUA sau Noua Zeelandă, și avertizează despre circulația printr-o zonă în care o pasăre prădătoare poate intra în contact cu parbrizul mașinii.

Indicatorul rutier este executat pe baza unuia clasic cu un semn de exclamare într-un triunghi cu margini roșii, sub care se mai găsește un panou adițional cu mesajul de avertizare.

  • Atenție, schior!

În țările scandinave conducătorii auto pot întâlni un astfel de indicator. Acesta le sugerează șoferilor să reducă viteza în zonă pentru că drumul ar putea fi intersectat, inclusiv pe neașteptate, de schiori!

  • Indicator care interzice autostopul

Autostopul a apărut în primii ani ai nașterii industriei constructoare de mașini, la începutul secolului al XX-lea, dar a devenit un fenomen în masă în anii ’50 în două mari state – SUA și URSS! Și dacă în Statele Unite acesta purta un caracter pur amatoresc, atunci în Uniunea Sovietică a existat chiar o „Uniune” a persoanelor care făceau asta, cu titluri și premii.

Cu toate acestea, indicatorul de „Interzicere a autostopului” este folosit exclusiv în SUA.

  • Atenție, vârstnici!

În țările asiatice, în special în Singapore, există un indicator rutier care este admirat. Semnul cu profilurile a doi oameni în vârstă îi avertizează pe șoferi despre posibila apariția pe carosabil a bătrânilor și mai vorbește despre atitudinea care există în Asia față de acești oameni. O adevărată manifestare a înțelepciunii orientale, formată de secole!

  • Atenție, cetățeni turmentați!

Cu inscripții atât în limba română, cât și în engleză, acest indicator este exclusiv românesc și se poate găsi în localitatea Pecica din județul Arad. Pe cele mai populate străzi, în preajma barurilor și cafenelelor, au apărut aceste indicatoare care îi avertizează pe conducătorii de autovehicule despre niște pietoni cu un comportament neadecvat.

Primarul de Pecica a luat această decizia de a le crea și instala după ce numărul de accidente cu implicarea unor astfel de oameni, care practic sar peste mașini, a început să depășească toate limitele rezonabile.

  • Atenție, prostituate!

În orașul italian Treviso a existat o vreme un indicator rutier cu totul neobișnuit – Atenție, prostituate! Șoferii erau avertizați despre pericolul de a lua astfel de femei pe capotă în cazul în care erau în stare de ebrietate.

Ulterior acesta a fost eliminat la solicitarea cetățenilor pentru a nu strica imaginea orașului.

  • Drum cu denivelări sau carosabil periculos

În mai multe țări dezvoltate ale lumii, bicicliștii sunt utilizatori de drumuri cu drepturi depline, pentru care există reguli distincte și indicatoare rutiere. De exemplu, în Danemarca, bicicliștii sunt avertizați despre un drum cu denivelări și gropi printr-un indicator ciudat: un biciclist care a pierdut controlul vehiculului său cade în gura unui crocodil.

Care este legătura nu putem cunoaște, însă ar fi vreun indiciu specific despre care știu doar danezii.

  • Atenție, arabi!

Un indicator neobișnuit care poate fi găsit numai în Israel. Din cauza tensiunilor ridicate dintre arabi și israelieni în zonele de frontieră, unii arabi urmăresc mereu autovehicule cu numere israeliene pentru a arunca în ele cu pietre sau cocktailuri Molotov.

Astfel, șoferii sunt îndemnați să evite zona sau să treacă de aceasta cât mai repede posibil.

  • Atenție, exhibiționiști!

Culmea sau nu, dar acest indicator rutier se poate găsi, de exemplu, în orașul ucrainean Dnepropetrovsk. Se pare că acolo, fenomenul ca unii oamenii, amatori să se dezbrace în public, este foarte răspândit.

 

Sursa: autoblog.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău