100 de ofițeri CIA și familiile lor au fost afectați de sindromul Havana

  • 23 Iulie 2021 10:38
100 de ofițeri CIA și familiile lor au fost afectați de sindromul Havana

100 de ofițeri CIA și membri ai familiilor acestora se află printre cei aproximativ 200 de americani care s-au îmbolnăvit cu misteriosul „sindrom Havana”, a anunțat directorul CIA, William Burns. Potrivit acestuia, agenția încearcă să afle cauza și cine este responsabil, relatează The Guardian, citat de Digi24.ro.

„Cred că este o obligație profundă a oricărui lider să aibă grijă de oamenii tăi și asta sunt hotărât să fac”, a declarat Burns, potrivit sursei citate.

Sindromul Havana, cu simptome precum amețeli, greață, migrene și pierderi de memorie, a fost denumit astfel deoarece a fost raportat pentru prima dată de oficialii SUA de la ambasada SUA în Cuba în 2016. Însă între timp au apărut cazuri și la alte misiuni diplomatice, inclusiv la Viena.

O teorie plauzibilă este cea a unor fascicule de "energie direcționată". Inițial Statele Unite au acuzat Cuba de atacuri sonice. Acum Rusia este suspectată, dar și Moscova neagă orice implicare.

După primele asemenea atacuri, în 2016, în Cuba, apoi în China, oameni de știință și medici au dezbătut asupra cauzelor și efectelor lor, însă fără a ajunge la o concluzie unanimă.

Boala a primit numele de "sindromul Havana' pentru că i-a afectat prima dată pe angajații ambasadei americane din Cuba, în 2016-2017. Diplomații americani și canadieni din Havana s-au plâns atunci de simptome precum amețeli, pierderea echilibrului, pierderea auzului și anxietate, iar unii au descris starea lor drept "o ceață cognitivă'.

SUA au acuzat Cuba că a efectuat "atacuri sonice', acuzații negate cu tărie de Havana, iar incidentul a dus la creșterea tensiunii între cele două țări.

New Yorker a afirmat vineri că după ce Joe Biden a preluat președinția SUA, mai mult de 10 agenți de informații, diplomați și alți funcționari americani de la Viena au semnalat probleme similare "sindromului Havana".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău