1 septembrie - Ziua Diplomației Române

  • 01 Septembrie 2022 15:16
 1 septembrie - Ziua Diplomației Române

Instituită prin Legea 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României, Ziua Diplomației Române este marcată, în fiecare an, în luna septembrie, "pentru omagierea tradiției diplomatice românești și pentru stimularea activității Corpului diplomatic și consular al României", potrivit articolului 61 al actului normativ menționat.

Ziua Diplomației Române este sărbătorită la 1 septembrie, începând cu anul 2005, potrivit www.mae.ro., fiind principalul moment în care este onorată, în spațiul public, contribuția pe care diplomația românească o aduce la dezvoltarea României și la promovarea intereselor ei, peste hotare.

Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe organizează anual Reuniunea Diplomației Române. Evenimentul oferă prilejul realizării unei evaluări a activității Ministerului Afacerilor Externe din ultimul an, dar și al analizării provocărilor cărora România trebuie să le facă față pe viitor ca urmare a evoluțiilor globale, transatlantice, europene și regionale. Dezbaterile vizează, în egală măsură, și identificarea oportunităților actuale sau emergente care trebuie valorificate și stabilirea principalelor direcții de acțiune ale Ministerului Afacerilor Externe și ale serviciului său diplomatic, pe termen scurt și mediu.

La acest eveniment participă înalți demnitari ai statului român, precum și invitați străini: președintele României, premierul, președinții Senatului și ai Camerei Deputaților, membri ai Guvernului și ai Parlamentului, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, șefi ai misiunilor diplomatice ale României, consuli generali, directori ai institutelor culturale românești, reprezentanți ai corpului diplomatic străin acreditat la București, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic și de afaceri, ai mass-media.

În cadrul reuniunii, pot fi acordate Ordinul sau Medalia Meritul Diplomatic, membrilor Corpului diplomatic și consular al României, pentru contribuții meritorii la afirmarea diplomației românești pe plan internațional, în conformitate cu prevederile art. 62 din legea amintită mai sus, potrivit legislatie.just.ro.

În 2020, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), organizată de Ministerul Afacerilor Externe, s-a desfășurat în perioada 7-9 septembrie și a avut loc, în premieră, în format online, prin sistem de videoconferință. Tema zilei a fost "Impactul pandemiei asupra tendințelor internaționale și răspunsurile diplomației române".

Invitații străini ai acestei ediții au fost: ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Hașemit al Regatului Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Spaniei, Arancha Gonzalez Laya, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, potrivit unui comunicat al MAE transmis de AGERPRES.

Principalele teme abordate în cadrul sesiunilor de lucru, în contextul situației mondiale generată de pandemia de coronavirus, au vizat impactul crizei pandemice asupra relațiilor internaționale și tendințelor globale și adaptarea instrumentelor diplomației române în acest context, au fost abordate provocările semnificative cu care s-a confruntat diplomația română și lecțiile învățate în contextul pandemiei cu scopul analizării și identificării liniilor de acțiune concretă pentru a sprijini evoluțiile pe plan extern favorabile intereselor României. Lucrările reuniunii au făcut referire și la modalitățile de a consolida gestionarea componentelor consulare în contextul dat, cu scopul protejării și promovării drepturilor cetățenilor români din țară și din străinătate, a mai arătat MAE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău