„Ziua Fructelor” 2024: Număr record de expozanți din Uniunea Europeană
-
12 Iulie 16:32
Cea de-a VI-a ediție a expoziției specializate de tehnică și inovații pentru pomicultură „Ziua Fructelor” a fost astăzi locul de întâlnire pentru sute de producători de fructe, exportatori și specialiști ai domeniului. Expoziția a fost organizată de Asociația „Moldova Fruct” cu suportul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și a Agenției de Investiții, transmite MOLDPRES.
Evenimentul a fost găzduit de livada modernă a companiei „VelFruct-Prim” din Coșernița, Criuleni, reprezentând o platformă potrivită pentru a aborda tendințele sectorului horticol, inovațiile în materie de echipamente și tehnici, soluțiile de sporire a productivității și competitivității, precum și crearea de noi oportunități de afaceri și parteneriate.
„Ediția din acest an a „Zilei Fructelor" are loc într-un context semnificativ: Republica Moldova este țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Acest lucru ne impulsionează să aliniem agricultura noastră la standardele europene, asigurând competitivitatea și calitatea fructelor moldovenești pe piața UE. Acest obiectiv este esențial, mai ales în contextul schimbărilor climatice actuale, iar investițiile în infrastructura post-recoltare și adaptarea inovațiilor în acest segment, devin tot mai importante”, a declarat în debutul evenimentului Vitalie Gorincioi, președintele Asociației „Moldova Fruct”.
50 de expozanți din Moldova, precum și din România, Italia, Polonia, Germania, Franța și Grecia și-au expus produsele, echipamentele, și serviciile din domeniile soiurilor de perspectivă și înființarea livezilor moderne, soluțiilor avansate de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor, sistemelor de irigare, ambalajelor și soluții inteligente și digitalizare, construcția frigiderelor și producerea energiei regenerabile proprii.
„Sunt mândru că USAID a sprijinit Asociația „Moldova Fruct”, producătorii și exportatorii de fructe pentru a face posibilă transformarea sectorului și diversificarea piețelor. USAID va continua să fie alături de producătorii de fructe pentru a contribui la creșterea afacerilor, crearea locurilor de muncă și dezvoltarea comunităților”, a declarat șeful misiunii USAID în Republica Moldova, Jeff Bryan.
„Agenția de Investiții își centrează activitatea nu doar pe atragerea investitorilor în Moldova, dar și pentru a promova exporturile de produse horticole în cadrul evenimentelor internaționale. În anul 2023, prin intermediul participării Republicii Moldova la patru expoziții, producătorii au reușit să semneze 94 de contracte, cu livrări de fructe către piețe pe care fructele noastre sunt deja cunoscute, dar și către destinații noi precum: Suedia, Israel și Maroc”, a declarat directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan.
Cei prezenți la eveniment au asistat la demonstrații practice a utilajelor pentru recoltarea fructelor, spălarea halelor și a panourilor solare, precum și dispersia produselor fitosanitare prin intermediul dronelor.
În pofida tuturor provocărilor cu care s-au confruntat producătorii și exportatorii în sezonul 2023-2024, au fost exportate 133 mii tone de mere, din recolta anului trecut, în peste de 30 de țări ale lumii, comparativ cu 124 mii tone de mere exportate în sezonul precedent. În același timp, volumul de mere exportate către piața Uniunii Europene practic s-au dublat, de la 12 mii tone în 2022-2023, la 22 mii tone în 2023-2024. Destinația principală pentru mere în UE este România, cu o pondere de peste 90% din cota de export. Merele moldovenești au fost exportate și către Suedia, Germania, Marea Britanie și Olanda.