„Zilele Creangă” - evenimente organizate de la Orhei până la Pipirig

  • 27 Februarie 09:27
„Zilele Creangă” - evenimente organizate de la Orhei până la Pipirig

În perioada 27 februarie - 3 martie 2020, la Chişinău, Orhei, Iaşi, Tîrgu-Neamţ și Pipirig se va desfăşura Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a X-a.

Programul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Secţia Naţională din Republica Moldova a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY), Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, IPNA „Teleradio-Moldova”, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Academiei de Științe din Moldova, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, primăriile Iași, Tîrgu-Neamț și Pipirig, Consiliul Județean Neamț, Muzeul Național al Literaturii Române din Iaşi, Fundația „Sfânta Teodora de la Sihla” din Tîrgu-Neamț şi alte instituţii și asociații.    

În Republica Moldova evenimentele din cadrul Festivalului „Zilele Creangă” se vor desfăşura în zilele de 27-28 februarie. Din componența delegațiilor, care vor veni din Iași și Tîrgu-Neamț, vor face parte scriitorul și jurnalistul Valentin Talpalaru, muzeograful Iulian Pruteanu-Isăcescu, scriitorii Irene Postolache și Gheorghe Simon, profesorul de istorie Gigel Bîrliba, Vasile Lulu Roșu, directorul TV Neamț, interpretele Ana Dragu din Tîrgu-Neamț și Maria Iosep din Vama, jud. Suceava.      

Pentru prima dată, Festivalul va începe la Orhei cu o întâlnire de suflet la Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”, în 27 februarie, la ora 10.00. În aceeași zi, la ora 14.30, la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Academiei de Științe a Moldovei, se vor ține lucrările simpozionului „Ion Creangă – „Homer al nostru”, unde vor prezenta comunicări cercetători și scriitori din Republica Moldova și România.  

Programul Festivalului va continua în 28 februarie, la ora 9.00, cu depunere de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Apoi, la ora 10.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”), va avea loc spectacolul literar-muzical „Veselul și tristul Ion Creangă”, care va include mai multe înscenări din operele lui Ion Creangă în interpretarea elevilor de la liceele „Principesa Natalia Dadiani” și „Toader Bubuioc” din Bubuieci, precum și evoluări ale participanților la Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”. În aceeași zi, la ora 13.00, se va desfășura Gala laureaților Festivalului şcolar „Ion Creangă cu neamuri” la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău. 

La Iași vor avea loc mai multe evenimente la Palatul Copiilor, Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România, Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă”, Parcul Copou, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”. La Tîrgu-Neamț și Pipirig, de asemenea, se vor desfășura spectacole, lansări de carte cu participarea scriitorilor, cercetătorilor, oamenilor de creație și elevilor de la Colegiul „Ștefan cel Mare” și Clubul Copiilor din Tîrgu-Neamț, Liceul „Ion Creangă” din Pipirig.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chişinău
15,76 °C
cer senin
Umiditate:14 %
Vint:2,6 m/s
Tue
10 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C
Fri
14 °C
Sat
12 °C

Curs oficial BNM 07 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1288 0.0934
USD 18.6369 0.0933
RON 4.1677 0.0188
UAH 0.6846 0.0077
RUB 0.2437 0.0032
Arhivă Radio Chișinău