„Zilele Creangă” - evenimente organizate de la Orhei până la Pipirig

  • 27 Februarie 09:27
„Zilele Creangă” - evenimente organizate de la Orhei până la Pipirig

În perioada 27 februarie - 3 martie 2020, la Chișinău, Orhei, Iași, Tîrgu-Neamț și Pipirig se va desfășura Festivalul „Zilele Creangă”, ediția a X-a.

Programul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Secția Națională din Republica Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY), Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, IPNA „Teleradio-Moldova”, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Academiei de Științe din Moldova, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, primăriile Iași, Tîrgu-Neamț și Pipirig, Consiliul Județean Neamț, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Fundația „Sfânta Teodora de la Sihla” din Tîrgu-Neamț și alte instituții și asociații.    

În Republica Moldova evenimentele din cadrul Festivalului „Zilele Creangă” se vor desfășura în zilele de 27-28 februarie. Din componența delegațiilor, care vor veni din Iași și Tîrgu-Neamț, vor face parte scriitorul și jurnalistul Valentin Talpalaru, muzeograful Iulian Pruteanu-Isăcescu, scriitorii Irene Postolache și Gheorghe Simon, profesorul de istorie Gigel Bîrliba, Vasile Lulu Roșu, directorul TV Neamț, interpretele Ana Dragu din Tîrgu-Neamț și Maria Iosep din Vama, jud. Suceava.      

Pentru prima dată, Festivalul va începe la Orhei cu o întâlnire de suflet la Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”, în 27 februarie, la ora 10.00. În aceeași zi, la ora 14.30, la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Academiei de Științe a Moldovei, se vor ține lucrările simpozionului „Ion Creangă – „Homer al nostru”, unde vor prezenta comunicări cercetători și scriitori din Republica Moldova și România.  

Programul Festivalului va continua în 28 februarie, la ora 9.00, cu depunere de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Apoi, la ora 10.00, în Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”), va avea loc spectacolul literar-muzical „Veselul și tristul Ion Creangă”, care va include mai multe înscenări din operele lui Ion Creangă în interpretarea elevilor de la liceele „Principesa Natalia Dadiani” și „Toader Bubuioc” din Bubuieci, precum și evoluări ale participanților la Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”. În aceeași zi, la ora 13.00, se va desfășura Gala laureaților Festivalului școlar „Ion Creangă cu neamuri” la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău. 

La Iași vor avea loc mai multe evenimente la Palatul Copiilor, Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România, Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă”, Parcul Copou, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”. La Tîrgu-Neamț și Pipirig, de asemenea, se vor desfășura spectacole, lansări de carte cu participarea scriitorilor, cercetătorilor, oamenilor de creație și elevilor de la Colegiul „Ștefan cel Mare” și Clubul Copiilor din Tîrgu-Neamț, Liceul „Ion Creangă” din Pipirig.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
2
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,5 m/s
Fri
3
Sat
3
Sun
2
Mon
2
Tue
1

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău