„Zestrea Neamului” – interviuri cu străjerii folclorului
-
22 Aprilie 2022 18:54
„Zestrea Neamului” – interviuri cu străjerii folclorului se intitulează cartea semnată de Tatiana Slivca, apărută recent la Editura Univers Educațional. Este jurnalista care se îngrijește cu precădere de promovarea a tot ce înseamnă tradiție, cântec, joc și port național. Datorită pasiunii pentru folclor, a întâlnit oameni deosebiți a căror istorii de viață se bucură că le poate arhiva.
„Dincolo de moda timpului, de tendințe și curente, am căutat întotdeauna să pun în valoare cultura tradițională și, mai ales, oamenii care și-au dedicat întreaga viață slujirii ei. Am avut timp să înțeleg că puterea mesajului, a cuvântului scris ori rostit aduce cu ea și o responsabilitate care trebuie asumată. Editarea acestor interviuri este foarte importantă pentru noi, cei care ținem la identitatea noastră culturală, națională și regională. Trebuie să susținem eforturile celor care cred că prin promovarea și receptarea folclorului se statuează valoarea de patrimoniu imaterial, marcă a culturii regionale, proiectată în universul valorilor naționale. Să ne cunoaștem deci înaintașii care scriu istoria culturii noastre și să aplecăm urechea la muzica neamului”, afirmă Tatiana Slivca.
Dragoste, credință și curaj – cu aceste trei cuvinte putem cuceri lumea, spunea Regina Maria a României. Sunt trei virtuți pe care le putem atribui fiecărui personaj al acestei cărți. Orice poveste de viață pornește de la un vis. Acesta se transformă într-o mare dorință și ajunge să se împlinească doar fiind alimentat cu muncă insistentă, cu perseverență. Viața de artist nu este doar cea care se vede pe scenă, în marile spectacole. Laurii, de obicei, se câștigă prin sudoarea frunții. În culise, se întâmplă multe momente de dezamăgire, piedici de tot felul, pe care cei care au ajuns mari au avut curaj să le înfrunte.
„Multe istorii de viață și de cântec am depănat până acum și fiecare are farmecul ei, coborâșuri foarte abrupte, urmate de urcușuri impresionante. Toate aceste povești mi-au fost reale exemple și pot fi, de asemenea, exemple pentru cititori. Datorită acestor personalități am înțeles că lucrurile nu pot fi grăbite, ele se întâmplă exact atunci când le bate ceasul; am înțeles că, pentru a ajunge undeva, trebuie să știi exact ce vrei și să accepți nu doar laurii, dar și, mai ales, căderile, obstacolele pe care le vei întâmpina. Sunt povești de viață trăite de artiști consacrați, cu bune și cu rele, cu lacrimi și bucurii, cu riscuri, care, odată asumate, le-au permis să ajungă victorioși la final. Ei au reușit să obțină performanțe anume pentru că nu le-a fost frică să riște. Doar se știe, barierele există cu un scop: ele ne dau șansa de a ne convinge cât de mult ne dorim ceva. Nu-mi place să emit judecăți de valoare, mai curând știu să fiu un bun ascultător al poveștilor de viață. Sunt istorisiri care ne pot deveni călăuză, oază de liniște și sursă de inspirație”, adaugă Tatiana Slivca.
Cartea cuprinde o selecție de 30 de interviuri cu soliști vocaliști și instrumentiști: Dumitru Blajinu, Gheorghe Banariuc, Nicolae Glib, Suzana Popescu, Maria Iliuț, Adam Stângă, Anatol Vițu, Zinaida Julea, Valentina Cojocaru, Mihai Ciobanu, Simion Târșu, Mihai Amihalachioaie, Ion Buldumea, Serghei Ciuhrii, Ion Dascăl, Nicolae Gribincea, Ioana Căpraru, Veta Ghimpu Munteanu, Iustina Scarlat, Oleg Vitliuc, Gheorghe Șevcișin, Marin Bunea, Petre Neamțu, Maria Sarabaș, Surorile Osoianu, Nicolae Botgros, Igor Rusu, Maria Mocanu, Larisa Arseni, Victor Dubencu.
„E o carte cu un impact solid în orientarea și schițarea percepțiilor și atitudinilor, în modelarea imaginilor unor personalități autentice din domeniul culturii populare, contribuind astfel la formarea modelelor de gândire și de comportament sociocultural și la formarea gusturilor estetice. Este o antologie cu caracter de unicat în viața culturală de la noi. Cartea va servi, sunt convins, drept model atitudinal pentru angajații din mass-media de la noi și, cred, va fi totodată un ghid-îndrumar pentru studenții din domeniul jurnalismului și al artei comunicării, precum și pentru toți cei care țin la valorile culturii naționale și universale”, susține Tudor Colac, doctor în etnologie.
Cartea a fost editată cu sprijinul Ministerului Culturii. Proiect aprobat de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale.
Tatiana Slivca s-a născut pe 6 noiembrie 1986 în Chișinău. A absolvit Liceul „Onisifor Ghibu” din Chișinău, apoi a studiat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași - licență în Jurnalism și masterat în Filosofie aplicată și Management cultural. În 15 ani de jurnalism, s-a remarcat prin realizarea mai multor emisiuni RADIO și TV. Tatiana Slivca este realizatoarea emisiunii „Zestrea neamului” de la Radio Chișinău care se difuzează în fiecare zi de miercuri și joi, de la ora 15.05.