​Victor Gaiciuc, despre exercițiile intense ale trupelor ruse din Transnistria: „Pentru noi, nu sunt motive de îngrijorare”

  • 09 Aprilie 14:28
​Victor Gaiciuc, despre exercițiile intense ale trupelor ruse din Transnistria: „Pentru noi, nu sunt motive de îngrijorare”

Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a declarat pentru publicația Balkan Insight că nu vede niciun pericol că de la începutul acestei luni că soldații ruși din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) desfășoară intens antrenamente pe scenarii ofensive cu blindate și infanterie peste Nistru, transmite Anticoruptir.md.

„Nu, în acest moment trupe suplimentare ruse în Transnistria, în ultimii 15-20 ani nu au apărut. Câte au fost încă de atunci, atâtea sunt și acum. Și nici tancuri nu am auzit să aducă și nici de avioane. În principiu, sunt tot aceea care au fost. Pentru noi, nu sunt motive de îngrijorare. Cu toate că, filosofic vorbind, orice mișcare a trupelor este un motiv de unde și pentru ce sunt ele mișcate. Dar motive mari de îngrijorare nu ar fi”, a declarat Victor Gaiciuc, potrivit sursei citate

El a mai afirmat că: „Da, astfel de exerciții se întâmplă regulat”.

De asemenea, Districtul militar de Vest al Rusiei a anunțat miercuri că militarii ruși ai GOTR au desfășurat ultima etapă a unei pregătiri de luptă. „Militarii și-au dezvoltat abilitățile pentru o bătălie ofensivă. Au efectuat manevre și au distrus ținte,” a precizat Ministerul Apărării din Rusia. Scenariul exercițiilor de luptă a inclus distrugerea vehiculelor blindate și a dronelor trimise de un inamic imaginar. Conform scenariului, în timpul ofensive, inamicul a dezactivat o unitate de vehicule blindate. Specialiștii în unitățile de reparații s-au deplasat la vehiculul de luptă avariat și l-au evacuat.

Potrivit planului de instruire al trupelor Districtului militar de vest al Rusiei, exercițiile au avut loc în poligonul de tragere militar din Transnistria. Militarii GOTR din regiunea separatistă transnistreană sunt încadrați în cadrul acestui district menționar.

Expertul în securitate de la Chișinău, Rosian Vasiloi, a declarat pentru BIRN că șapte exerciții militare ale GOTR au avut loc în Transnistria doar de la începutul acestei luni. „Aceste exerciții includ interoperabilitatea trupelor la nivel de plutonul, acțiuni de apărare ale plutonului și aplicații militare cu subdiviziuni de sprijin logistic”, a spus colonelul în rezervă Rosian Vasiloi.

De asemenea, forțele armate transnistrene au desfășurat un exercițiu similar pe 2 aprilie pe un scenariu similar de a opri un atac imaginar. „La nivelul separatiștilor se atestă pregatiri ale trupelor cu destinatie specială si cantonamente pe diferite tematici - comandă, stat major, comunicații, etc”, a mai spus fostul ofițer.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
16
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 12 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6340 0.1218
USD 17.7903 -0.0289
RON 4.3910 0.0241
UAH 0.6431 0.0011
RUB 0.2405 0.0001
Arhivă Radio Chișinău