„Victimizarea hoților a devenit un sport național în Republica Moldova” (Revista presei)
-
27 Iulie 2022 09:26
Într-o analiză pentru Deutsche Welle, Vitalie Ciobanu scrie despre mizele luptei anticorupție la Chișinău. El spune că Republica Moldova a avut mare ghinion într-un context intern favorabil, fiind prinsă de invazia putinistă în momentul în care actuala guvernare proeuropeană era hotărâtă să demareze un amplu program de reconstrucție a țării.
„Occidentul a vărsat bani în reforma justiției moldovenești ca într-un butoi al Danaidelor. N-am obținut justiție la standarde europene, ci sedii luxoase, limuzine scumpe, echipamente de ultimă generație, vacanțe în insule, vile și conace somptuoase pentru acești magistrați cinici, care-și ridicau câte un nou etaj cu fiecare plic ce li se strecura pe sub ușă. Orice elan reformist se împleticește și sucombă odată nimerit în valțurile acestei mașinării kafkiene de împărățit „dreptatea”.
Vitalie Ciobanu mai scrie că „victimizarea hoților a devenit un sport național în Republica Moldova. Arestarea lui Dodon, fostul șef al socialiștilor, acuzat de îmbogățire ilicită și trădare de patrie, este însoțită de un cor de bocitoare la televiziunile opoziției prorusești. O altă „martiră a poporului” e deputata Marina Tauber, reținută joi, 21 iulie, de Centrul Național Anticorupție (echivalentul, în devenire, al DNA-ului românesc). Protagonistă, alături de șeful ei de partid, Ilan Șor, fugit în Israel, a Raportului Kroll asupra miliardului de euro „sifonat” din băncile moldovene sub fosta guvernare oligarhică, Marina Tauber este acuzată, între altele, de falsificarea cheltuielilor de partid în ultima dare de seamă prezentată la Comisia Electorală Centrală (unde, potrivit Procuraturii Generale, au fost declarați 1,7 milioane de lei, cheltuielile reale depășind 20 de milioane)”. Finanțarea ilegală a campaniilor electorale este marele flagel al politicii basarabene. Formula e simplă: mai întâi sunt corupți alegătorii, apoi acești bani murdari ajung în instituții, unde, odată instalați, bandiții caută să-și recupereze înzecit cheltuielile, jefuind statul, adică tot pe cetățenii care i-au votat, concluzionează Vitalie Ciobanu.
Războiul din Ucraina și riscurile care planează asupra Republicii Moldova sunt în centrul atenției pentru portalul online adevarul.md, „Crește nivelul riscurilor împotriva Republicii Moldova. Se poate aprinde Transnistria?”, se întreabă jurnalistul Cristian Unteanu. Acesta spune că poate poate ar merita, chiar dacă e vacanță și altele sunt prioritățile, „să vedem dacă există un plan real pentru o criză majoră în zonă. Asta pentru că o situație excepțională în Transnistria înseamnă, practic, apropierea și mai mult de România a conflictului militar și vulnerabilizarea suplimentară a frontierelor în est. Poate chiar ar trebui să ne intereseze, altfel vedeți cum evoluează scenariile independentiștilor, scenarii care sunt noul vector masiv de destabilizare, acum încercat în Ucraina, dar mâine, cine știe?”
O altă problemă tratată cu atenție în presa de la Chișinău este și cea a secetei. Publicația online NewsMaker îl citează pe ecologistul Ilia Trombițki, directorul Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Nistru «Eco-Tiras», care spune că din ultimii 30 de ani, 15 ani au fost secetoși: „În continuare, va crește frecvența secetelor și a inundațiilor, deoarece schimbările climatice înseamnă creșterea numărului de fenomene extreme. Avem o prognoză nefavorabilă pentru cursul de jos al Nistrului: în regiunea nordică a Mării Negre, distribuția precipitațiilor va fi astfel încât în cursul superior al Nistrului, cantitatea de precipitații va rămâne aceeași, iar în partea inferioară — va scădea”. În opinia expertului, această problemă ar putea fi soluționată prin împădurirea malurilor râurilor și plantarea fâșiilor forestiere de protecție.