“Vești bune!”, exclamă șefa Comisiei Europene după ce Ucraina a recunoscut limba română drept limbă a minorității române și inexistența “limbii moldovenești”

  • 20 Octombrie 2023 10:23
“Vești bune!”, exclamă șefa Comisiei Europene după ce Ucraina a recunoscut limba română drept limbă a minorității române și inexistența “limbii moldovenești”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat joi drept “vești bune” decizia Ucrainei de a recunoaște limba română pentru minoritatea etnică română, pe care atât Chișinăul, cât și Bucureștiul au prezentat-o drept rezultatul unui demers comun România – R. Moldova la nivelul trilateralei de cooperare cu Ucraina.

Prima ședință comună a guvernelor României și Ucrainei, care a avut loc miercuri, la Kiev, este cu adevărat ”un moment istoric”, a declarat primul-ministru Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe comune de presă cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, moment în care șeful Guvernului de la București a anunțat că “limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este de astăzi limba română“.

Măsura a fost adoptată în contextul obligației îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se și la drepturile minorităților naționale. Decizia a fost imediat salutată de artizanii acestei înțelegeri, președinții Iohannis și Zelenski.

Această primă reuniune a celor două guverne și noul impuls dat cooperării dintre București și Kiev vine ca urmare a vizitei de săptămâna trecută în România a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul căreia președintele ucrainean și omologul român Klaus Iohannis au semnat o declarație politică prin care au decis ridicarea relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău