Expoziție FOTO // „Ușile Chișinăului: deschidere spre viitor”

  • 28 Septembrie 2016 00:26
0%
00:00:00
00:00:00

O expoziție de fotografie care prezintă o serie de uși vechi, aparținând unor clădiri istorice din centrul Chișinăului, a deschis ediția din acest an a Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Zecile de fotografii expuse în Scuarul monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei scot în evidență influența pe care au avut-o tendințele arhitecturale din secolul XX asupra decorului edificiilor și, în special, asupra ușilor.

Expoziția inedită intitulată “Ușile Chișinăului: deschidere spre viitor” este semnată de către tânăra artistă-fotograf Aneta Dabija, absolventă a Facultății e Istorie și Relații Internaționale. Autoarea spune că proiectul a luat naștere dintr-o mare pasiune a sa pentru centrul istoric al Chișinăului și pentru clădirile vechi.

”Chiar dacă ușile vechi par niște elemente ale patrimoniului nu chiar atât de importante, sunt totuși surse de documentare istorică, artistică, la fel de valoroase ca și clădirile în sine. Este important să le observăm, să învățăm să le citim și să le punem în valoare”, a precizat Aneta Dabija.

Expoziția cuprinde și o hartă a ușilor de patrimoniu din Chișinău. Prezent la inaugurare, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță a menționat că fotografiile cuprinse în această expoziție au o valoare imensă pentru locuitorii Chișinăului.

”Aneta Dabija este unicul cetățean din cei 850 de mii de locuitori ai orașului Chișinău care a atras atenția la tot ce înseamnă tâmplăria veche, ușile vechi, ferestrele vechi. Transmite același mesaj pe care încercăm să îl transmitem și noi în ultimii șapte ani: de a lua o atitudine responsabilă față de patrimoniul cultural”, a constatat Ion Ștefăniță.

”Prin această expoziție vrem să atragem atenția asupra ușilor de epocă ale Chișinăului, încadrate în edificiile de epocă, asupra nucleului istoric al Chișinăului, asupra necesității să punem umărul cu toții ca acest patrimoniul să fie păstrat, promovat și valorificat”, a declarat ministrul Culturii Monica Babuc.

„Ușile Chișinăului: deschidere spre viitor” va putea fi admirată la rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare până la sfârșitul lunii octombrie.

Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului care au început marți, 27 septembrie, la Chișinău și vor dura până la mijlocul lunii octombrie, se desfășoară în circa 50 de țări semnatare ale convențiilor europene cu privire la patrimoniul cultural, cu peste 20 milioane de vizitatori anual. 

Zilele Europene ale Patrimoniului sunt o inițiativă a Consiliului Europei începând cu anul 1985, iar în 1999 aceasta a fost urmată de Uniunea Europeană.

Timp de câteva zile ușile de acces sunt deschise la diferite monumente și situri, gratuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:2,06 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău