„UE și NATO reprezintă drumul sigur, nu există alternativă!", macedonienii sunt chemați să voteze aderarea

  • 17 Septembrie 2018 08:32
„UE și NATO reprezintă drumul sigur, nu există alternativă!

Mai multe mii de macedoneni au luat parte duminică la un marș în centrul capitalei Skopje pentru a-și exprima susținerea față de aderarea la NATO și Uniunea Europeană și pentru schimbarea numelui țării, transmite Reuters.

„UE și NATO reprezintă drumul sigur, pentru noi nu există alternativă", le-a spus premierul macedonean, Zoran Zaev, participanților, îndemnându-i pe oameni să voteze în favoarea unei decizii "istorice" pe 30 septembrie.

Parlamentul macedonean a stabilit data de 30 septembrie pentru organizarea referendumului la care cetățenii sunt chemați să se pronunțe în legătură cu aderarea la NATO și Uniunea Europeană, precum și în legătură cu recentul acord cu Grecia privind numele țării.

În iunie, autoritățile de la Skopje și Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părți fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluționare a determinat Grecia să renunțe la opoziția față de aderarea Macedoniei la NATO.

NATO a transmis Macedoniei în luna iunie invitația de a începe negocierile pentru intrarea în Alianță, în urma acordului dintre guvernele de la Skopje și Atena.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău