„Trenul Tineretului” a pornit la Ungheni, unde este marcată Ziua internațională a tineretului

  • 12 August 2023 12:04
 „Trenul Tineretului” a pornit la Ungheni, unde este marcată Ziua internațională a tineretului

Ziua internațională a tineretului va fi marcată la Ungheni – Capitala tineretului 2023. O parte din ei vor ajunge acolo cu „Trenul Tineretului”, care a pornit în dimineața zilei de astăzi de la Gara din Chișinău. Prezent la eveniment, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a apreciat energia tinerilor, remarcând că „tinerețea nu este despre o dată în calendar, ci despre o stare de spirit”, transmite IPN.

Potrivit ministrului, astăzi este ziua în care se celebrează energia, pozitivismul, creativitatea, dorința de schimbare și idealismul tinerilor. Dan Perciun a remarcat că misiunea Ministerului și Guvernului este de a convinge tinerii din Moldova să rămână acasă, să creeze familii, să se realizeze ca profesioniști în țară. El a mai spus că mai multe realizări ale Guvernului i-a făcut pe tineri să se implice mai mult, în ultimii doi ani. Este vorba despre introducerea unei alocații de 1000 de lei pentru copiii sub doi ani, partajarea concediului de îngrijire a copilului dintre mamă și tată sau majorarea burselor pentru sportivii de performanță. La Ministerul Educației s-au investit peste 3 milioane de lei în renovarea de universități, cămine, școli profesionale.

Dan Perciun a spus că vrea în mod special astăzi să celebreze sportivii, care în acest an au avut și vor avea cele mai bune rezultate din istoria Republicii Moldova din punct de vedere al medaliilor, olimpicii, voluntarii, artiștii tineri și toți tinerii care pun umărul ca Moldova să fie mai bună pentru toți.

Prezentă la eveniment, reprezentanta de țară UNFPA Moldova, Nigina Abaszada, a adăugat că jumătate din populația lumii este tineret, de aceea este o categorie de populației foarte importantă. Ziua internațională a tineretului a fost declarată pentru a onora această generație și a discuta provocările cu care se ciocnesc tinerii. „Trenul Tineretului” este, în opinia sa, un simbol care vine să vorbească despre tineri în calitate de agenți ai schimbării, să atragă atenția la potențialul pe care-l au tinerii și tinerele. „Voi sunteți viitorul”, a spus Nigina Abaszada.

Cu un mesaj video pentru tineri a venit și Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova. În cadrul unui spot video, diplomatul european a vorbit despre domeniile prioritare ale tineretului, cum se pot implica tinerii în viața societății și cum aceștia pot contribui la dezvoltarea comunităților. Ambasadorul Mažeiks i-a încurajat pe tineri să fie acele forțe motrice ale schimbării și să devină etaloane ale unei vieți sustenabile, pentru că ei, tinerii, „sunt liderii de azi care construiesc Moldova de mâine – o țară modernă, o țară europeană”.

În timpul călătoriei cu trenul, pe traseul Chișinău-Ungheni, tinerii vor avea parte de activități captivante, jocuri interactive și ateliere tematice. De la Gara Ungheni, tinerii băștinași îi vor ghida pe cei veniți spre locația evenimentului, cu un popas în centrul municipiului Ungheni, la Piața Independenței și a havuzului complex. Odată ajunși în Parcul central „Micul Cluj”, tinerii vor explora oportunitățile de dezvoltare personală și profesională, diversificate și repartizate pe 7 zone. Ritmul tinereții va răsuna și din scenă, într-un concert cu tineri cântăreți, din țară și de peste Prut. Va avea loc un recital la tobe și discotecă în aer liber.

În Republica Moldova aproape fiecare a treia persoană este tânără și are vârsta cuprinsă între 14-35 de ani.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a desemnat, în anul 1999, data de 12 august – Ziua internațională a tineretului. Pe parcursul ultimilor două decenii, celebrată la nivel mondial, ziua de 12 august este promovată drept sărbătoarea anuală a tinerilor, femei și bărbați, ca parteneri esențiali în schimbare și ca oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările și problemele cu care se confruntă tinerii din întreaga lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,57 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău