„Trebuie să avem o poziție mult mai serioasă față de acțiunile Kremlinului” (Revista presei)

  • 16 Aprilie 09:58
„Trebuie să avem o poziție mult mai serioasă față de acțiunile Kremlinului” (Revista presei)

Rusia duce un război hibrid împotriva Republicii Moldova, iar componenta cea mai vizibilă este cea informațională, spune analistul politic de la București, Iulian Chifu, la TVR Moldova. Expertul atenționează că Rusia încearcă să schimbe construcțiile narativele în spațiul informațional al Republicii Moldova și să pună presiune pe autoritățile de la Chișinău. Potrivit expertului de la București, Rusia folosește conducerea UTA Găgăuzia drept instrument de destabilizare a Republicii Moldova, notează IPN. Iulian Chifu spune că atacurile Rusiei la adresa guvernării proeuropene se întețesc odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. „Componenta cea mai vizibilă și în creștere este cea de natură hibridă. E vorba de război informațional, adică tentativa de a controla spațiul public. E vorba și de componenta de război în domeniul legislației, de valorificare a unor lacune din legislație pentru a presa și pentru a forța niște situații. Potrivit analistului politic de la București, acoliții politicianului fugar Ilan Șor sunt folosiți în calitate de instrumente pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. Expertul a oferit drept exemplu vizita președintei Maia Sandu la Comrat și protestele cu care a fost întâmpinată șefa statului în sudul țării, în timp ce guvernatoarea regiunii se afla la Moscova, informează Radio Chișinău.

De ce BOMBELE și dronele rusești nu ar fi ajuns încă în R. Moldova. Ziarul Național reține declarația ministrului de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba: „Apărarea aeriană ucraineană protejează și vecinii din R. Moldova, România și Polonia. Avem URGENT nevoie de sisteme suplimentare”. Ucraina continuă să ceară Occidentului și aliaților săi ajutor în ceea ce privește apărarea aeriană împotriva valurilor de atacuri rusești care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni. „Apărarea aeriană ucraineană protejează acum nu numai cerul ucrainean de teroarea aeriană rusă, ci și pe vecinii din R. Moldova, România și Polonia de amenințarea imediată ca rachetele și dronele să intre în spațiul lor aerian", a argumentat el. Ministrul ucrainean a salutat eficiența sprijinului aliat acordat Israelului în respingerea atacului aerian al Iranului, din weekend, și a îndemnat țările să urmeze acest exemplu și atunci când este vorba despre Ucraina. „Tot ceea ce cerem de la parteneri, chiar dacă nu puteți acționa așa cum acționați în Israel: dați-ne ceea ce avem nevoie, iar noi vom face restul lucrurilor!", a spus Kuleba. Aliații occidentali au fost reticenți în a trimite sisteme de apărare aeriană suplimentare Kievului, în timp ce Ucraina spune că are nevoie de 26 de sisteme Patriot pentru a acoperi în întregime teritoriul țării. Germania s-a angajat să livreze încă un sistem Patriot în urma apelurilor venite de la Kiev.

Ziarul de Gardă relatează că „Entourage & Company” SRL se închide, dar nu și restaurantul afiliat oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. După ce Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a inclus compania „Entourage & Company” SRL în lista companiilor afiliate oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, administratorul ei s-a adresat în instanță, solicitând lichidarea acesteia. ZdG a constatat că, de fapt, restaurantul Entourage, din centrul capitalei, deținut anterior de compania „Entourage & Company” SRL, activează în regim normal și este gestionat de același administrator, doar că prin intermediul unei alte companii. În iunie 2024 se împlinesc cinci ani de când oligarhul Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova. Fostul lider al Partidului Democrat și apropiații lui sunt vizați în numeroase dosare penale, inclusiv în cel privind furtul miliardului, însă niciunul nu a ajuns să fie condamnat sau să-și ispășească pedeapsa în închisoare.

Referendumul din toamnă nu este doar despre o propoziție scrisă în Constituție, este despre soarta țării noastre, titrează Jurnal.md. Deputatul PAS Dorian Istratii a atenționat într-o emisiune la Jurnal TV că mulți cetățeni nu conștientizează gravitatea situației în care se află Republica Moldova. „Războiul de la frontieră pare pentru unii cetățeni că se întâmplă undeva departe și că pe noi nu ne afectează. Foarte bine că nu ne afectează, deoarece guvernarea și președinta Maia Sandu au făcut tot posibilul pentru a menține pacea în R. Moldova și acest lucru trebuie apreciat. Trebuie să avem și o poziție mult mai serioasă față de acțiunile Kremlinului. Rusia a văzut că nu face mare treabă cu partidele proruse pe care le-a finanțat până acum și a înțeles că unica ei șansă este finanțarea la greu și punerea accentului pe gruparea criminală organizată Șor, din care face parte și bașcana Evghenia Guțul, și încearcă prin aceste persoane să influențeze aspectele politice din R. Moldova. Ceea ce trebuie să facem noi este să ne unim împreună cu societatea și cu partidele proeuropene și să explicăm cetățenilor că referendumul nu este doar despre o propoziție scrisă în Constituție, precum că drumul nostru este european. Referendumul este despre soarta țării noastre, că dacă nu va fi altfel, atunci forțele proruse vor încerca să preia puterea și să-i pună arma în mână cetățeanului Republicii Moldova pentru a ataca Ucraina”, a declarat Dorian Istratii. Referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova ar urma să fie organizat în luna octombrie. În urma acestuia va fi modificată și Constituția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău