„Trădarea de patrie”, reglementată mai clar în legislație. Oazu Nantoi: „Rusia ocupă o parte a teritoriului R. Moldova. Este o deosebire fundamentală între Rusia și alte state, și trebuie specificat acest lucru în contextul trădării de patrie”

  • 24 Mai 12:56
„Trădarea de patrie”, reglementată mai clar în legislație. Oazu Nantoi: „Rusia ocupă o parte a teritoriului R. Moldova. Este o deosebire fundamentală între Rusia și alte state, și trebuie specificat acest lucru în contextul trădării de patrie”

Noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislație. Deputații Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și Igor Chiriac, secretarul Comisiei juridice, numiri și imunități, intenționează să înregistreze un AMENDAMENT de modificare a articolului 337 din Codul penal al Republicii Moldova. În acest context, astăzi, la Parlament s-au desfășurat consultări publice asupra acestei inițiative, la care au participat reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Ministerului Justiției și ai Procuraturii Generale, transmite Radio Chișinău.

Amendamentul a fost elaborat cu scopul de a consolida cadrul normativ în domeniul asigurării securității statului. Respectiv, se urmărește conferirea acestei norme de incriminare „trădare de patrie” o claritate mai bună. Secretarul Comisiei parlamentare juridice, Igor Chiriac.

 „Astfel, se propune ca în Codul Penal să se stipuleze că „trădarea de Patrie, adică fapta săvârșită intenționat, de către un cetățean al Republicii Moldova, împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.”, a spus Igor Chiriac.

De asemenea, deputații propun introducerea unei forme suplimentare a trădării de patrie. Este vorba despre acordarea de ajutor unui stat străin sau organizații străine, ce se poate exprima inclusiv prin campanii de dezinformare care să aducă atingere suveranității și securității statului.

În cadrul discuțiilor publice, deputatul Oazu Nantoi a subliniat că pericolul pentru R. Moldova vine din Rusia, care este un stat agresor, care ocupă o parte din teritoriul R. Moldova, menținând trupele sale pe teritoriul nostru. În opinia lui Oazu Nantoi aceasta este o deosebire fundamentală între Rusia și alte state, și trebuie specificat acest lucru în contextul trădării de patrie.

„Dacă nu uităm că Rusia este un stat agresor și există niște persoane care pretind că sunt politicieni și folosesc banii ilegali veniți din partea Federației Ruse, asta este o trădare de patrie, deoarece ei utilizează resursele statului agresor pentru a ataca suveranitatea, ordinea constituțională a R. Moldova”, a declarat Oazu Nantoi

Deputatul Adrian Cheptonar, membru al Comisiei pentru Securitate din Parlament s-a referit la partidele politice care acționează împotriva R. Moldova și dacă acestea pot fi trase la răspundere pentru trădare de patrie:

Astăzi observăm alte modus operandi ale Federației Ruse. Modul de a opera împotriva țării noastre este destul de pervers. ... Cred că toți politicienii care fondează partide politice în străinătate sub curarea unor puteri străine sunt absolut trădători de patrie și vreau să văd dacă Procuratura Generală sau PCCOCS  var va avea atribuții pentru a lucra cu acest articol din Codul Penal,  pot interpreta acest lucru și pot urmări manifestări de acest timp sub aspect de trădare de patrie”, a declarat Adrian Cheptonar.

Proiectul de amendament urmează a fi înregistrat și examinat în comisia de profil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1,15
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Fri
1
Sat
6
Sun
9
Mon
9
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău