„Teatrul absurdului la Chișinău! Penalii dansează hora în fața Procuraturii iar deputații pro-ruși le vorbesc unor moldoveni, adunați la protest contra cost, cât sunt de urâți de conaționalii lor cu pașapoarte românești” (Revista presei)  

  • 25 Octombrie 2022 10:36
„Teatrul absurdului la Chișinău! Penalii dansează hora în fața Procuraturii iar deputații pro-ruși le vorbesc unor moldoveni, adunați la protest contra cost, cât sunt de urâți de conaționalii lor cu pașapoarte românești” (Revista presei)

 

Pentru a acoperi deficitul de energie vom importa electricitate de 2-4 ori mai scumpă, titrează MoldStreet. În consecință, am putea avea în curând o nouă majorare a tarifelor la energie. Potrivit vicepremierului Andrei Spânu, acesta este un preț mare, însă dacă vom economisi putem să plătim mai puțin. Totodată, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a făcut public pentru consultări publice proiectul Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale în vederea reducerii consumului de resurse energetice și evitării întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova. Potrivit documentului, se propune deconectarea iluminatului stradal în anumite ore, funcționarea scărilor rulante într-o perioadă anumită, dar și folosirea lifturilor în unele intervale de timp.  

24 octombrie ar fi putut fi în Moldova o zi a deconectărilor, dar nu a fost: Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care asigura anterior 70 la sută din necesitățile noastre, și-a redus livrările cu 2/3, scrie NewsMaker. Autoritățile, și nu numai acestea, ne-au îndemnat încă o dată să economisim, amintindu-ne că până și un cablu, care nu este deconectat de la rețea, contează. Iar ANRE nu doar că ne-a îndemnat să economisim, dar și a comunicat că angajații instituției au încetat să utilizeze ascensorul, deconectează toate aparatele electrice și profită la maximum de lumina zilei.

NewsMaker remarcă faptul că nu au lipsit nici distorsiunile. De exemplu, ex-deputata DA, timp de tocmai opt minute, bălțeanca Spătaru a încercat să încălzească fierul de călcat al bunicii, folosindu-l în calitate de grătar (să-i spună cineva că în acesta se introduc cărbuni aprinși). Totodată, a vorbit despre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din Moldova.

Un comportament previzibil, după publicație  a avut și primarul capitalei Ceban care, așa cum a recunoscut chiar el, a aflat de la persoane terțe că la Chișinău ar putea fi sistată circulația troleibuzelor. Cei de la guvern s-au grăbit să calmeze spiriteletransportul va circula, iar economisirea va viza doar iluminatul din perioada sărbătorilor, publicitatea și alte «excese de lumini». Totodată, guvernarea a precizat încă o dată, de ce conducerea statului nu pleacă la Moscova ca să negocieze un preț mai mic la gazele naturale: nici mai mult, nici mai puțin, este vorba despre prețul Moldovei:

Teatrul absurdului la Chișinău! Penalii dansează hora în fața Procuraturii iar deputații pro-ruși le vorbesc unor moldoveni, adunați la protest contra cost, cât sunt de urâți de conaționalii lor cu pașapoarte românești, scrie Vitalie Călugăreanu în DW. Autorul subliniază că ultimele regimuri autoritare (Voronin, Plahotniuc, Dodon) au afectat din temelii justiția din Republica Moldova. În sistem au rămas, în mare parte, judecători compromiși, corupți și șantajabili. Actualele autorități au demarat un proces de evaluare externă extraordinară a întregului corp de judecători, dar procedura va dura până la sfârșitul mandatului actualei guvernări (2025).

Șefa PA, detalii despre dosarul lui Ilan Șor și despre investigația privind finanțarea partidului, citim în Cotidianul.  Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că dosarul lui Ilan Șor de la Curtea de Apel se află pe ultima sută de metri, iar o decizie ar putea fi luată în următoarele săptămâni, după care în funcție de sentință, autoritățile vor acționa. Cât despre finanțarea ilegală a Partidului Șor, ea a spus că „încă nu am deschis toate pungile. O persoană a reușit să distribuie o parte din bani, înainte de a fi oprită”. În legătură cu declarațiile lui Ilan Șor, potrivit căruia banii îi aparțin și el i-a transmis pentru a ajuta cetățenii, Veronica Dragalin a subliniat că, atunci când cineva își dorește să ajute omenii, „nu merge cu mașina cu pungi negre cu numerar, cu milioane de lei, ca să să le distribuie într-un mod ascuns în timpul nopții”. Șefa Procuraturii Anticorupție a precizat că nu sunt investigate acțiunile protestatarilor care ar fi primit 400 de lei, dar acțiuni ce țin de finanțarea ilegală a formațiunii și a oferit detalii despre acțiunile procurorilor.

Același război, metode diferite, este titlul editorialului lui Nicolae Negru din Ziarul Național. Și în Republica Moldova, reducerea volumului de gaze, apoi și a volumului de curent electric furnizate de pe malul stâng pe malul drept al Nistrului reflectă o intenție agresivă vădită, de agravare a situației consumatorilor moldoveni. După cum s-a mai spus, e o acțiune asemănătoare, ca efect, ca scop, cu bombardamentele în Ucraina. Ca și în Ucraina, Putin dorește ca populația să sufere și să se răscoale împotriva puterii. Nicolae Negru subliniază că cetățenii trebuie să înțeleagă că șoriștii și dodonii încearcă să le vândă minciuni. Situația s-a schimbat radical după 24 februarie 2022. Oricine s-ar afla acum la guvernare, nu ar putea asigura Republica Moldova cu gaze, ocolind Kievul, înfigând un cuțit în spatele Ucrainei și situându-se de partea Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău