„Suveraniștii” din UE, cu excepția lui Marine Le Pen, fac apel la solidaritate europeană: Acțiunile militare ale Rusiei la frontiera estică a Europei ne-au adus în pragul unui război

  • 30 Ianuarie 2022 14:05
„Suveraniștii” din UE, cu excepția lui Marine Le Pen, fac apel la solidaritate europeană: Acțiunile militare ale Rusiei la frontiera estică a Europei ne-au adus în pragul unui război

Premierii ungar și polonez, Viktor Orban și Mateusz Morawiecki, alături de aliații lor europeni de extremă dreapta și conservatori, i-au îndemnat sâmbătă, la Madrid, pe europeni să fie solidari în criza din jurul Ucrainei, într-o declarație de care lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, s-a delimitat, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Acțiunile militare ale Rusiei la frontiera estică a Europei ne-au adus în pragul unui război”, se afirmă într-un fragment din declarația finală a reuniunii, dată citirii de purtătorul de cuvânt al partidului spaniol Vox, Jorge Buxade. “Solidaritatea, determinarea și cooperarea în materie de apărare între națiunile Europei sunt necesare în fața unor asemenea amenințări”, continuă textul, ce denunță “ineficiența diplomației UE”.

Fragment pe care Marine Le Pen, lidera partidului francez Adunarea Națională (RN) și candidată în alegerile prezidențiale din Franța, a refuzat să-l parafeze. “Noi nu avem aceeași poziție asupra dosarului ucrainean”, a explicat Le Pen, notează CaleaEuropeana.

Faptul că Viktor Orban s-a raliat unui astfel de demers pare surprinzător, întrucât premierul maghiar va merge în Rusia pe data de 1 februarie, unde speră că va obține de la Vladimir Putin suplimentarea livrării gazelor naturale. Mai mult, ministrul ungar de externe avertizează că țara sa nu va sprijini Ucraina în fața Rusiei dacă Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei.

Situația din Ucraina a fost unul dintre subiectele principale ale reuniunii de la Madrid. În timp ce Franța menține discuțiile cu Moscova, în încercarea de a calma situația, iar Germania refuză să livreze arme Ucrainei, premierii ungar și polonez le-au cerut aliaților din tabăra suveranistă și de extremă dreapta să facă front comun.

“Am încercat, noi, ungurii și polonezii, să le explicăm prietenilor noștri că atunci când trăiești la Madrid ceea ce se întâmplă la frontiera ruso-ucraineană nu are consecințe imediate, dar pentru noi, care trăim în Europa Centrală, aceasta este o problemă foarte importantă”, a spus Orban. “Prin urmare, cerem tuturor partidelor prezente aici să pledeze în favoarea păcii și detensionării”, a adăugat el.

Aceste formațiuni politice, care s-au mai reunit în decembrie la Varșovia, speră să construiască cu timpul un grup comun în Parlamentul European. În prezent, partidele suveraniste sunt scindate la Strasbourg și la Bruxelles în două grupuri distincte. Adunarea Națională (RN, extrema dreaptă) a Marinei Le Pen și Liga fac parte din grupul Identitate și Democrație (ID), în timp ce Lege și Justiție, Vox și Fratelli d’Italia sunt în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). Partidul Fidesz al lui Viktor Orban, care s-a retras din grupul Partidului Popular European (PPE), este în căutarea altor parteneri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău