„Stăpânii uleiului din R. Moldova, pe o piață dominată de prietenul lui Plahotniuc” (Revista presei)

  • 02 Iunie 2022 09:26
„Stăpânii uleiului din R. Moldova, pe o piață dominată de prietenul lui Plahotniuc” (Revista presei)

Ziarul de Gardă scrie în ediția de astăzi despre legăturile familiei Dodon cu pensiunea „Fata Morgana”, aflată în reconstrucție. Oficial, pensiunea situată în satul Molovata, raionul Dubăsari, aparține firmei „Artic Nova” SRL, unde Petru Merineanu, cumnatul fostului președinte, Igor Dodon, figurează în calitate de fondator și administrator. În timp ce Merineanu se află în izolatorul nr. 13 din Capitală, la pensiunea „Fata Morgana” de pe malul Nistrului, cumpărată de acesta în vara anului trecut, lucrările de reconstrucție sunt în plină desfășurare. Sătenii cu care a discutat reporterul ZdG spun că, înainte de a fi arestat, Merineanu putea fi văzut aproape zilnic la pensiunea din satul său de baștină, Molovata. Unii spun că și Igor Dodon a fost văzut acolo nu o singură dată. În ediția de joi găsiți detalii despre tranzacțiile prin care a trecut pensiunea și cum a ajuns în proprietatea cumnatului lui Igor Dodon, despre care procurorii au anunțat că a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu, prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 de mii de euro.

Tot în ediția de astăzi a ZdG citiți o anchetă despre „Stăpânii uleiului din R. Moldova, pe o piață dominată de prietenul lui Plahotniuc”, după cum titrează publicația. Vaja Jhashi, un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc, domină piața uleiului din R. Moldova, prin intermediul grupului de companii „TransOil”. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei „Floarea Soarelui” S.A. din Bălți. În 2022, conform statisticilor, „Trans-Oil” a ajuns să dețină o cotă de circa 90% din producția de ulei din R. Moldova și circa 95% din exporturi. ZdG a analizat piața uleiului și dezvălui cine sunt cei care o domină, în contextul scumpirilor operate recent la acest produs.

În paginile Ziarului de Gardă  mai citiți o anchetă pe marginea cazului tragic din parcul „Alunelul”, unde un copil de nici doi ani și-a pierdut viața, strivit de o cracă ce a căzut peste tricicleta în care se afla. O singură persoană a plătit până în prezent cu funcția, iar autoritățile locale și centrale s-au angajat într-un ping-pong al acuzațiilor reciproce.

Lista celor 40 de judecători care așteaptă prelungirea mandatelor s-a redus la 27. Șefa statului a respins o parte din candidați, titrează portalul Anticorupție. Președinta Maia Sandu a respins 13 candidați din lista celor 40 de judecători propuși de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru prelungirea mandatelor până la atingerea plafonului de vărstă. Informația a fost confirmată de surse din CSM, care au precizat că decizia a fost luată în baza unor rapoarte de la Serviciul de Informații și Securitate. Decizia finală va aparține CSM, deoarece șefa statului nu este în drept să respingă repetat candidatul propus de CSM.

Ziarul Național reține „Plângerile lui Alexandr Stoianoglo, care a reclamat la CtEDO persecuții politice și plasare ilegală în arest la domiciliu, comunicate Guvernului R. Moldova. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului Republicii Moldova, în regim de urgență, ambele plângeri depuse de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Anunțul a fost făcut de Victor Munteanu, avocatul lui Stoianoglo, potrivit căruia procurorul general suspendat s-a plâns la CtEDO pe faptul persecutării sale pe criterii politice, plasării ilegale în arest la domiciliu, al restricțiilor de comuncare cu presa, al restricțiilor de întrunire și al suspendării sale din fruntea Procuraturii Generale.

Mărirea tarifului la gaz va genera un val de scumpiri în lanț, avertizează experții. Scumpiri bulversante în această vară, dar va fi mai greu în sezonul rece al anului pentru că facturile la gaze ar putea fi și mai mari, a declarat Europei Libere, Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup. Expertul economic Alexandru Fală e și el de părere că un tarif mai mare la gazele naturale va genera scumpiri în lanț la majoritatea produselor și serviciilor.

Pe de altă parte, Guvernul va urmări îndeaproape evoluția prețurilor și va interveni pentru a opri specula, a declarant premierul Natalia Gavrilița, citată de Europa Liberă. Marți, ANRE a aprobat o nouă majorare a prețului la gaze, cu peste 30%. În schimb s-a anunțat că prin reînnoirea contractului direct cu centrala de la Cuciurgan, prețul la electricitate, în iunie, rămâne neschimbat. În ultimele șase luni, prețurile la benzină au crescut cu peste 56%, la motorină, cu peste 61%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău