„Sindromul Havana” ar putea fi provocat de unde electromagnetice

  • 03 Februarie 2022 11:21
„Sindromul Havana” ar putea fi provocat de unde electromagnetice

La originea misteriosului "sindrom Havana", care a afectat diplomați și militari americani în mai multe țări ale lumii, s-ar putea afla ande electromagnetice, au indicat serviciile americane de informații, susținând astfel teza atacurilor deliberate. Potrivit unui grup de experți consultați de agențiile de informații, unde electromagnetice și ultrasunete, emise la mică distanță, ar fi putut provoca unele dintre "incidentele de sănătate anormale", transmite DIGI24.ro.

Tehnologia susceptibilă de a provoca tipul de simptome observate (dureri de cap, greață, amețeli, chiar leziuni neurologice) există, au precizat acești experți, potrivit unui fragment din raportul lor făcut public de conducerea serviciilor americane de informații, relatează AFP, potrivit sursei citate.

Din sutele cazuri examinate, "o parte din incidentele de sănătate anormale (ISA) nu pot fi explicate cu ușurință prin condițiile de mediu sau medicale și ar putea fi cauzate de stimuli externi", a precizat documentul.

Potrivit acestor experți, este posibil să se proiecteze dispozitive ușor de ascuns și capabile să trimită unde electromagnetice sau ultrasunete în direcția unei persoane.

Ei nu au precizat, însă, dacă astfel de dispozitive existau deja și nici nu au concluzionat că astfel de atacuri au fost efectiv desfășurate.

Dar raportul lor contrazice unele concluzii publicate recent despre lipsa dovezilor privind implicarea unei puteri străine în acest rău misterios.

Luna trecută, un înalt responsabil al guvernului american a declarat, sub acoperirea anonimatului, că este "puțin probabil ca vreun actor străin, chiar și Rusia, să desfășoare la nivel mondial o campanie prelungită pentru a dăuna personalului (ambasadelor americane) cu o armă sau un mecanism".

Majoritatea cazurilor s-ar explica prin afecțiuni medicale, inclusiv boli nediagnosticate, sau de factori de mediu și tehnici, a subliniat acest responsabil. Dar circa 20 de cazuri au rămas neexplicate.

Experții al căror raport a fost publicat miercuri au respins mai multe teorii precum utilizarea de radiații ionizante, care pot fi produse de elemente radioactive, folosirea de agenți chimici sau biologici, arme sonice sau acustice ori căldură din energia electromagnetică, mai scrie AFP, citată de Agerpres. Toate aceste teorii sunt "neverosimile", au concluzionat ei.

Această stare de rău a lovit pentru prima dată diplomați americani și canadieni la post în Cuba în 2016, de unde și numele de "sindrom Havana".

"Incidente anormale de sănătate" au fost apoi raportate în alte părți ale lumii (China, Germania, Australia, Rusia, Austria) și chiar la Washington.

În august 2021, vizita vicepreședintelui american, Kamala Harris, la Hanoi a fost amânată trei ore după o astfel de alertă în capitala vietnameză.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău