„SIDA ar putea fi eradicată până în 2030”. ONU spune că totul depinde de politicieni

  • 13 Iulie 2023 18:11
„SIDA ar putea fi eradicată până în 2030”. ONU spune că totul depinde de politicieni

Eradicarea SIDA până în 2030 este posibilă dacă statele demonstrează voința politică de a investi în prevenție și tratament, precum și în adoptarea unor legi nediscriminatorii, a precizat joi Organizația Națiunilor Unite, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

În 2022, un număr estimat de 39 de milioane de persoane de pe glob trăiau cu HIV, potrivit UNAIDS, programul ONU pentru SIDA.

Infecția cu HIV poate progresa către SIDA dacă nu este tratată. „Soluția este să urmăm exemplul țărilor care au creat un angajament politic puternic de a pune oamenii pe primul loc și de a investi în programe de prevenire și tratare a HIV bazate pe dovezi”, a spus UNAIDS într-un raport publicat joi.

Organizația a mai precizat că un răspuns efectiv la HIV înseamnă de asemenea adoptarea unor legi nediscriminatorii și consolidarea rețelelor comunitare, printre alte inițiative.

Persoanele care trăiesc cu HIV sau SIDA se confruntă cu stigmatizare, discriminare și violență.

„S-au înregistrat progrese solide în țările și regiunile care au beneficiat de cele mai multe investiții financiare, cum ar fi Africa estică și sudică, unde infectările noi cu HIV au fost reduse cu 57% din 2010”, se mai spune în raport. Organizația a mai precizat că există o creștere accentuată a noilor infectări în Europa de Est și Asia Centrală, precum și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

„Aceste tendințe sunt determinate în primul rând de o lipsă a serviciilor de prevenție HIV pentru grupurile marginalizate și vulnerabile, precum și de barierele impuse de legi punitive și discriminare socială”, mai precizează organizația. Anul trecut, 1,3 milioane de persoane s-au infectat cu HIV, iar 630.000 au decedat din cauza unor afecțiuni asociate cu SIDA, potrivit UNAIDS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău