„Scenariul Adunării Generale a Judecătorilor din aprilie este deja pregătit” (Revista presei)

  • 31 Martie 2023 10:14
„Scenariul Adunării Generale a Judecătorilor din aprilie este deja pregătit” (Revista presei)

În Ziarul de Gardă, editorialistul Petru Grozavu constată că „Tauber nu mai vrea proteste. Vrea război?” – se întreabă autorul. El observă că duminică la Chișinău s-a trecut fără marșuri și blocaje pe străzi, în schimb deputata Marina Tauber a declarat că s-ar pregăti o baie de sânge la Nistru. Revenind la factorii care au estompat, cumva, intensitatea protestelor, autorul scrie că în sfârșit s-a înțeles faptul că împotriva acestora nu poliția trebuie mobilizată, ci instituțiile de drept. Ceea ce și s-a întâmplat între timp. Pe 27 martie, prin decizie de judecată, Compania de Asigurări „Klassika” – o afacere a familiei Șor implicată în furtul miliardului și aflată de mai mulți ani în litigiu cu statul, a fost lichidată.

O zi mai târziu, pe 28 martie, Aeroportul Internațional Chișinău, luat în concesiune de firma „Avia Invest”, controlată de Ilan Șor, a fost trecut în gestiunea completă a statului. Și momentul trei: Curtea Constituțională (CC) a decis săptămâna trecută să dea curs sesizării Guvernului din noiembrie anul trecut, prin care se solicită verificarea constituționalității Partidului politic Șor, acuzat că ar fi o grupare criminală organizată și finanțată ilegal din afară. Dacă partidul va fi scos în afara legii, s-au dus de râpă protestele și toate cheltuielile care s-au făcut cu ele. Șor și Tauber sunt în panică. Moscova este în căutare de soluții. Sunt puse la cale noi provocări și nu este exclus ca declarația de săptămâna trecută a Marinei Tauber să fie una din ele, scrie Ziarul de Gardă.

În Ziarul Național, N. Negru revine la declarațiile oficialilor ruși cărora le place „să ne învețe cum să ne numim limba și să ne excite patriotismul moldovenesc. Recent, după ce Parlamentul a făcut în sfârșit dreptate limbii române, exotica Maria Zaharova ne-a dat, din partea statului rus, niște lecții primitive de „patriotism”, de istorie și lingvistică, cu trimitere la savanți, la lingviști inexistenți... Este clar interesul Rusiei de a fragmenta spațiul limbii române, putem înțelege rolul Mariei Zaharova, nu tocmai nobil, însă explicabil: ca să ne poată înghiți mai repede. Autorul se întreabă, însă, de ce s-ar lăsa unii moldoveni duși de nas într-un mod atât de primitiv? Reunirea e un proces firesc, natural, de rupere a unor lanțuri istorice, de revenire la normalitate. A ne reuni cu România este în folosul nostru, înseamnă a proceda deștept, înțelept”, conchide N. Negru în Ziarul Național.

„TROTUARELE CARE AU DUS LA... PROCURATURĂ, titrează portalul Anticorupție care scrie despre achizițiile cu iz de scandal la Bălți. Reparația trotuarelor ține în suspans capitala de nord, după ce firma care a fost selectată de municipalitate să efectueze lucrările, Vladmih Company SRL, nu a reușit să-și onoreze angajamentele până la sfârșitul anului, așa cum a promis atunci când și-a pus semnătura pe contract. Edilul de Bălți pasează întârzierea pe seama factorilor meteorologici, chiar dacă Agenția de Achiziții Publice nu a considerat oportună modificarea termenelor de finalizare a lucrărilor. De altă parte, consilierul municipal Sergiu Burlacu acuză chiar „prestidigitații” suspecte cu banii publici, despre care i-a și anunțat pe procurori. Nici compania Tehnologica Construct SRL, care a fost lăsată păgubașă în urma procedurii de achiziții, nu stă cu mâinile în sân: un raport fotografic expediat portalului Anticoruptie.md arată că, pe porțiunile bifate ca fiind gata, există semnele lucrului făcut de mântuială.

„Scenariul Adunării Generale a Judecătorilor din aprilie este deja pregătit”, titrează Jurnal.md, după ce judecătorul Anatolie Țurcan a dat în vileag un plan secret, în direct la Jurnal TV, deși nu trebuia să o facă. Acesta a recunoscut că scenariul Adunării Generale a Judecătorilor, care va avea loc în aprilie curent, este deja bine pus la punct. Când președinta comisiei parlamentare juridice Olesea Stamate  a spus că se așteaptă ca judecătorii, ca și data trecută, se vor întruni dar nu vor alege candidații CSM pentru că investighează datele a cel puțin doi candidați, Țurcan a declarat: „Până la data de 28 aprilie va fi informația despre cei doi candidați și pe 28 ei nici nu vor veni la Adunarea Judecătorilor. De rușine nu vor veni. Așa schelete mari au în dulapuri”. „Am fost preîntâmpinat că vor apărea astfel de materiale”, a răspuns Țurcan. Totodată, la finalul emisiunii de la Jurnal TV, judecătorul Anatolie Țurcan a mai făcut o declarație șocantă. Mai exact, că la Curtea Supremă de Justiție se pregătește admiterea în concurs a judecătorilor care n-au trecut Pre-Vettingul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău