„România Mea” | Tinerii artiști din Republica Moldova sunt invitați să participe la un concurs cu tema „Împreună în Europa”. Cine poate participa și ce premii sunt oferite
-
10 Decembrie 14:37
Ambasada României la Chișinău în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și cu sprijinul Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează ediția a doua a concursului anual pentru elevi de realizare a unei lucrări artistice, a cărei imagine va fi folosită ca element de identitate vizuală de către Ambasada României în Republica Moldova, Consulatul General al României în Republica Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.
Concursul are ca scop promovarea imaginii României în Republica Moldova prin utilizarea unei imagini plastice, identități vizuale coerente, temporare. Acest concurs este axat pe implicarea tinerilor din Republica Moldova într-un proiect care valorifică potențialul creativ al elevilor și încurajează exprimarea prin artă.
Tema concursului este decisă anual de Ambasada României în Republica Moldova, împreună cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău pentru a ilustra și a exprima artistico–plastic valorile și elementele specifice ale culturii și istoriei României. Tema are caracter general sau specific (personalitate culturală sau istorică românească, eveniment marcant din istoria României, loc semnificativ din România etc.).
Tema pentru ediția a II-a – „Împreună în Europa”
Jurizare
Lucrările înscrise în concurs vor fi evaluate de un juriu format din câte un specialist/expert cultural din Romania (Ioana Ciocan) și Republica Moldova (Ana Simac – decan Facultatea de Arte și Design, UPSC), ambasadorul României în Republica Moldova, directorul și directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, director artistic de la o firmă de publicitate (Anamaria Benchea).
Condiții de participare și criterii de selecție:
Pot participa la concurs copii și tinerii din Republica Moldova, elevi de gimnaziu și liceu sau studenți în primii ani de facultate.
Concurenții se vor putea înscrie la patru categorii de vârstă:
- 11-13 ani
- 14-15 ani
- 16-17 ani
- 18-19 ani
- Fiecare participant poate înscrie în concurs o lucrare originală de pictură, grafică, schiță, colaj sau desen, realizată în cărbune, ulei, gouache, acuarelă, creion, carioca, tehnică mixtă sau alte materiale de pictură, de dimensiuni cuprinse între minim A5 și maxim A4.
- Operele înscrise la concurs trebuie să respecte tema anuală, să o reprezinte clar și corect.
- Concursul încurajează creativitatea și originalitatea, prin urmare lucrările care nu respectă aceste criterii, sau care încalcă legea dreptului de autor, nu vor fi admise.
- Lucrările înscrise în concurs vor fi transmise doar în format electronic la adresa de e-mail: [email protected]
- Lucrarea trebuie să conțină numele clar al autorului, vârsta (la momentul aplicării), data realizării, numele persoanei de contact (artist sau părinte), numărul de telefon, adresa de email și adresa de reședință.
- Juriul va desemna câte un câștigător din fiecare categorie de vârstă.
Se vor acorda următoarele premii:
- 200 Euro pentru fiecare categorie de vârstă;
Câștigătorii concursului vor ceda drepturile de autor asupra lucrărilor Ambasadei României în Republica Moldova și Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău pe termen nelimitat.
Expunere lucrări și rezultate concurs:
Cele mai originale 20 de lucrări, circa 5 din fiecare categorie de vârstă, vor fi prezentate într-o expoziție în cadrul spațiilor Ambasadei României din Republica Moldova.
Imaginile lucrărilor câștigătoare vor putea fi folosite de Ambasada României în Republica Moldova, Consulatul General al României și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău ca element de identitate vizuală pe materiale identitare (foi cu antet, plicuri, invitații), pe materiale de promovare (afișe, panouri, pliante, postere), în mediul online (website, Facebook, Instagram), pe obiecte de promovare (tricouri, căni), în alte forme de comunicare vizuală. Imaginile lucrărilor câștigătoare se vor folosi cu numele autorilor.
Fiecare instituție (ambasadă, consulat, ICR) va decide cum va folosi imaginile în funcție de nevoile identificate și va suporta costurile de producție ale materialelor respective.
Etapele desfășurării concursului:
19 noiembrie 2024 – Postarea anunțului privind lansarea concursului;
19 noiembrie – 15 decembrie 2024 – Depunerea lucrărilor pentru concurs;
16 decembrie 2024 – Jurizarea;
17 decembrie 2024 – Anunțul rezultatelor concursului;
18 decembrie 2024 – Ceremonia de premiere a câștigătorilor.
Imaginile lucrărilor câștigătoare vor putea fi folosite pentru o perioadă nelimitată.