„Risipa de alimente duce la foamete și schimbări climatice” este sloganul pentru februarie, promovat de EcoContact

  • 01 Februarie 14:50
„Risipa de alimente duce la foamete și schimbări climatice” este sloganul pentru februarie, promovat de EcoContact

Asociația EcoContact, care în anul 2024 dezvoltă un concept ce constă în promovarea în fiecare lună a unei teme legate de protecția mediului, anunță că subiectul propus pentru luna februarie este – Risipa de alimente duce la foamete și schimbări climatice, transmite MOLDPRES.

Aproximativ 30% din toate produsele cumpărate de moldoveni ajung în coșul de gunoi sau sunt irosite. Majoritatea dintre acestea sunt produse alimentare. Potrivit datelor Regiei Autosalubritate din capitală, risipa alimentară costă Republica Moldova peste 15,3 miliarde de lei anual.

Dacă în sate o parte din produsele alimentare nefolosite sunt utilizate pentru hrana animalelor, în orașe totul ajunge la gunoi. „Conform ultimelor statistici, în mediul urban risipa alimentară este dublă, iar tomberoanele se umplu de trei ori mai rapid de sărbători, comparativ cu zilele obișnuite. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată reprezintă o masă completă. Și asta în timp ce aproximativ un milion de moldoveni se subalimentează din cauza sărăciei”, conform Regiei Autosalubritate.

Pierderile și risipa de alimente reprezintă o provocare și la nivel mondial. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), aproximativ o treime din totalitatea alimentelor produse în întreaga lume se pierd sau se risipesc la un moment dat pe parcursul lanțului de aprovizionare cu alimente.

În UE, în fiecare an se risipesc aproape 59 de milioane de tone de alimente. Aceasta înseamnă 131 kg de deșeuri pe persoană într-un an.

Asociația EcoContact este o organizație non-guvernamentală și are drept scop promovarea proceselor de dezvoltare durabilă, protecția mediului și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale. Asociația EcoContact activează la nivel local, național și regional și este succesorul oficiului Milieukontakt International în Republica Moldova. Din anul 2013, Asociația EcoContact găzduiește Centrul de Consultanță și Informații de Mediu Aarhus, creat cu sprijinul Misiunii OSCE în Moldova. Organizația are o echipă de experți în domeniile: mediu, științe, drept, educație, aceștia fiind implicați în promovarea valorilor ecologice, la nivel local, național și internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău