„Republica Moldova poate deveni un refugiu sigur pentru corupții din țările implicate în război” / Igor Dodon rămâne sub control judiciar (Revista presei)
-
19 Iulie 2023 09:38
Fostul președinte Igor Dodon rămâne sub control judiciar. CSJ a prelungit măsura preventivă cu încă 60 de zile, scrie Ziarul de Gardă. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis luni, 17 iulie, demersul procurorului și au prelungit controlul judiciar pentru încă 60 zile în privința fostului președinte Igor Dodon, cercetat pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.
Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Secvența video, publicată de fostul deputat Iurie Reniță, este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon declara că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM, scrie Ziarul de Gardă.
„R. Moldova poate deveni un refugiu sigur pentru corupții din țările implicate în război”, atenționează într-un interviu pentru Europa Liberă, Drago Kos, membru în Comitetul Consultativ Independent Anticorupție de la Chișinău. Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a expus R. Moldova la riscuri suplimentare de corupție, spune expertul din Slovenia. El crede că R. Moldova ar putea „servi drept un refugiu sigur pentru indivizi, companii și politicieni din țările implicate în război”. Drago Kos este membru al Comitetul Consultativ Independent Anticorupție, o structură independentă, dar creată printr-un decret prezidențial în R. Moldova, în 2021, pentru a analiza corupția mare. Aflat la Chișinău pentru a prezenta un raport despre finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în R. Moldova, expertul a spus, într-un interviu pentru Europa Liberă, că, în actualele circumstanțe geopolitice, R. Moldova ar trebui să fie mai vigilentă ca oricând în lupta împotriva corupției. Kos s-a arătat impresionat de cât de „calificați” sunt „băieți răi” din R. Moldova, referindu-se la persoane acuzate sau bănuite de acte de corupție, precum Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon sau Igor Dodon. „Băieții corupți din R. Moldova sunt informați, experimentați, nu le este frică să facă orice pentru a-și atinge scopurile: de la corupție până la amenințări directe. Nu avem de-a face cu indivizi corupți ordinari, care pot fi găsiți în orice țară din lume. Avem de-a face cu indivizi extrem de inteligenți și periculoși, care nu lucrează doar pentru interesele lor personale. Felul în care acționează ei amenință existența sistemului politic, sistemului financiar și însăși existența R. Moldova”, a declarat Kos.
Corturile lui Șor, prin tot orașul: Fugarul, al cărui partid nu mai există, desfășoară nestingherit o campanie de promovare, titrează Jurnal.md. Corturile cu simbolurile fugarului au apărut în locurile aglomerate, la colț de stradă, unde sunt distribuite pliante și gazete cu informații despre partidul declarat neconstituțional. Echipa Jurnal TV a aflat că astfel de corturi sunt multe în tot orașul. Cei care stau în aceste adăposturi din pânză spun că sunt conștienți de faptul că partidul nu mai există, dar promovează așa numitul ”bloc Ș.O.R”. Responsabilii de Comisia Electorală Centrală spun că acțiunile fostului partid pot fi documentate, în cazul în care vor fi sesizați. Într-un răspuns pentru Jurnal TV, Ministerul Justiției afirmă că depune toate eforturile pentru a nu admite transferul de imagine de la un partid scos în afara legii, prin hotărârea Curții Constituționale, la o inițiativă politică. În prezent se lucrează la modificarea cadrului normativ care va reglementa clar folosirea denumirilor ce creează confuzie și induc în eroare alegătorii, precizează Ministerul Justiției.
Primăria împarte trecătorilor apă și ziare în culorile Partidului lui Ceban, scrie TV8, care întreabă dacă aceasta este grijă față de chișinăuieni sau promovare politică? Primăria Capitalei a amenajat corturi speciale, unde oamenii pot bea apă și pot beneficia, în caz de urgență, de serviciile specialiștilor. Pe lângă aceasta, Primăria oferă niște promoționale în culorile partidului lui Ceban. Instituția municipală argumentează că acțiunea are loc în contextul temperaturilor ridicate. Corturile vor fi disponibile în toate sectoarele atâta timp cât va fi anunțată de către meteorologi, vreme caniculară”, menționează Primăria. Materialele promoționale, ziarele și pliantele au fost împărțite recent și în transportul public. Reprezentanții municipalității au spus pentru TV8 că răspuns astfel solicitărilor oamenilor de a fi informați unde se duc banii din bugetul municipal.