„Regele bătăliei”. Cum l-ar ajuta pe Putin muniția nord-coreeană pe care Kim Jong Un o poate furniza

  • 12 Septembrie 2023 09:06
„Regele bătăliei”. Cum l-ar ajuta pe Putin muniția nord-coreeană pe care Kim Jong Un o poate furniza

În cazul în care Coreea de Nord furnizează obuze și alte arme Rusiei pentru războiul din Ucraina, ar putea ajuta Kremlinul să își păstreze stocurile tot mai mici de muniție, dar este puțin probabil ca acest lucru să schimbe cursul conflictului, spun analiștii militari citați de Reuters, scrie hotnews.ro.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit marți în Rusia pentru întâlniri cu președintele Vladimir Putin, unde oficialii americani spun că se așteaptă ca ambele părți să urmărească un acord pentru armament.

Se crede că Coreea de Nord are un stoc mare de proiectile de artilerie și rachete care ar fi compatibile cu armele din epoca sovietică, precum și un istoric de producere a unor astfel de muniții.

Dimensiunea acestor depozite și degradarea lor nu se cunosc, la fel ca și amploarea producției în curs, dar acestea ar putea ajuta Rusia să își refacă stocul, a declarat Joseph Dempsey, cercetător în domeniul apărării la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

„În timp ce accesul la astfel de stocuri ar putea prelungi conflictul, este puțin probabil să schimbe rezultatul", a adăugat el.

Atât Ucraina, cât și Rusia au consumat un număr masiv de obuze și au apelat la aliați și parteneri din întreaga lume pentru a-și reface stocurile de muniție.

Rusia a tras 10-11 milioane de obuze anul trecut în Ucraina, a estimat vineri un oficial occidental.

Muniția nord-coreeană, mai puțin avansată

Printre muniția pe care SUA a furnizat-o Ucrainei se numără obuze cu capacități avansate, precum Excalibur, care utilizează ghidare GPS pentru a lovi ținte de până la 3 metri de la o distanță de până la 40 km.

Oferta Coreei de Nord este probabil să fie mai puțin avansată, dar aceste stocuri ar crește probabil semnificativ capacitățile Rusiei pe termen scurt, în timp ce liniile de producție nord-coreene ar ajuta pe termen lung, a declarat Siemon Wezeman, de la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

„Aproape niciuna dintre aceste muniții nu este în vreun fel „avansată" - ar alimenta utilizarea tradițională a artileriei de tip baraj, dar nu ar oferi Rusiei muniție de precizie", a spus el.

Pentru a avea stocuri minime pentru toată artileria lor de calibru 100 mm-152 mm ar însemna că Coreea de Nord ar trebui să aibă cel puțin câteva milioane de proiectile stocate, a spus Wezeman, iar doar pentru a reface stocul va fi nevoie de capacități de producție serioase.

Casa Albă a declarat că Rusia vrea să cumpere „literalmente milioane" de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord.

Rateurile obuzelor nord-coreene

Tirurile masive de artilerie au jucat un rol cheie de la invazia Rusiei în Ucraina, pe care o numește „operațiune militară specială". Unii analiști numesc artileria „regele bătăliei", în ciuda accentului pus pe arme de înaltă tehnologie.

„Folosită corect, artileria poate spulbera voința și coeziunea inamicului, oferind o oportunitate semnificativă de a cuceri atât terenul, cât și inițiativa", a declarat analistul Patrick Hinton de la think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI).

Cu toate acestea, este mai complicat decât să arunci pur și simplu obuze asupra inamicului, iar barajele de artilerie rusești au eșuat în repetate rânduri în a-i disloca pe ucraineni, potrivit lui Hinton.

Hinton a declarat pentru Reuters că problema calității obuzelor nord-coreene ar putea avea un impact dacă defectele nu se încadrează în toleranțele acceptate.

„Muniția prost făcută va avea performanțe inconsecvente - comportamentul în zbor poate fi afectat, ceea ce va reduce precizia; siguranțele de proastă calitate pot duce la o funcționare prematură; durata de valabilitate poate fi redusă dacă conținutul este prost făcut", a spus el.

„Toate acestea trebuie să fie fabricate la un nivel înalt, altfel s-ar putea să nu aterizeze acolo unde se așteaptă, ceea ce poate avea consecințe catastrofale".

Artileria ar putea fi periculoasă pentru soldații ruși

Performanța artileriei din Coreea de Nord a fost pusă la îndoială de când armata lui Kom Jong Un a tras aproximativ 170 de obuze asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong în 2010, omorând patru persoane.

Potrivit unui raport al proiectului 38 North, cu sediul la Washington, mai mult de jumătate dintre aceste proiectile au căzut în apele din jurul insulei, în timp ce aproximativ 20% dintre cele care au avut impact pe insulă nu au explodat.

O rată de eșec atât de ridicată sugerează că unele muniții de artilerie fabricate de Coreea de Nord au suferit fie de un control slab al calității în timpul fabricării, fie de condiții și standarde de depozitare precare, se arată în raport.

Cu un număr foarte mare de muniție, lipsa de precizie și eșecul ocazional ale obuzelor sau rachetelor nu ar conta prea mult pentru ruși, a declarat Wezeman.

„Cu toate acestea, ar conta dacă muniția nord-coreeană este de o calitate atât de slabă încât pur și simplu nu este sigură pentru utilizarea de către soldații ruși - au existat indicii că astfel de probleme de calitate există", a adăugat el.

Kim Jong Un a dat ordin pentru creșterea producției de rachete

În luna august, liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut o creștere a producției de rachete pentru a ajuta la asigurarea unei „puteri militare copleșitoare" și pentru a fi gata de război, a anunțat luni presa de stat KCNA, în condițiile în care Coreea de Sud și Statele Unite se pregătesc pentru exerciții militare anuale, potrivit Reuters.

Kim a menționat „obiectivul important de a crește dramatic" capacitatea de producție de rachete, pentru a satisface nevoile unităților militare de primă linie care au fost extinse și consolidate, a precizat KCNA, agenția de presă a regimului.

„Nivelurile calitative ale pregătirilor de război depind de dezvoltarea industriei de muniții, iar fabrica are o responsabilitate imensă în accelerarea pregătirilor de război ale armatei noastre", a spus Kim, citat de KNCA.

Există o "nevoie foarte urgentă" de a "crește exponențial" producția de astfel de rachete pentru a întări unitățile de artilerie din prima linie, a spus liderul de la Phenian.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău