„Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu” (Revista presei)
-
27 Martie 2023 09:49
„Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu”, titrează Jurnal.md, care citează un fost ofițer CIA. „Dacă războiul pornit de Rusia nu se va încheia prin înlăturarea lui Putin de la putere, acesta își va pune în aplicare ambițiile teritoriale, Republica Moldova fiind una dintre ele, susține James L. Olson, un fost ofițer de elită în Directoratul de Operațiuni al Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA). El a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre importanța României și a Moldovei în regiune, despre războiul din Ucraina și despre viitorul lui Vladimir Putin.
Expertul a atenționat că planul lui Putin legat de Moldova a fost amânat din cauza problemelor mari pe care le are privind războiul din Ucraina, dar a avertizat că liderul de la Kremlin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu.
„Republica Moldova este o țară cu risc extrem. Dacă războiul nu se termină printr-o înlăturare a lui Putin, acesta se poate ușor extinde. Cunoaștem ambițiile regionale ale lui Putin. Își dorea să consolideze controlul asupra estului Ucrainei, să pună mâna pe toată coasta ucraineană a Mării Negre și să preia controlul asupra Moldovei. Pentru că Moldova e o țintă. Putin vrea Moldova, are o puternică bază de operații în Transnistria. Putin ar putea folosi Transnistria ca să atace militar Moldova. Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu, atenționează expertul american. Putin are deja un „președinte-marionetă” în Belarus, pe Lukașenko. Dacă va pune mâna pe Moldova, Putin va înconjura 77% din Ucraina. Iar lumea trebuie să conștientizeze că Republica Moldova este într-un mare risc”, a declarat fostul șef al Contrainformațiilor din CIA într-un interviu pentru Adevarul. În opinia lui Olson, cea mai bună opțiune pentru a salva Moldova ar fi să se unească cu România. „Cultural, etnic și lingvistic, sunteți două popoare similare. O unire a Republicii Moldova cu România i-ar asigura o mare protecție”.
Ziarul de Gardă scrie că „Sistemul de justiție din R. Moldova pare să se afle astăzi într-un impas serios, într-o criză fără precedent, în contextul unui Consiliul Superior al Magistraturii nefuncțional, al demisiilor prezentate de către majoritatea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție și al unor confruntări între magistrați și guvernanți în ceea ce privește curățarea sistemului prin evaluare externă. Într-un podcast ZdCe, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a negat faptul că judecătorii nu ar fi fost consultați în legătură cu reformele inițiate de guvernare, subliniind că acestea vor continua, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor. Ministra a mai spus că s-au anticipat unele demisii ale judecătorilor, dar că nu s-a așteptat că vor fi demisii într-un lanț și într-un mod concertat, în același timp. Pe de o parte a fost ca un semnal de rezistență și de protest față de legea Curții Supreme de Justiție, dar în mare parte, demisiile au fost cauzate de primele decizii adoptate de către Comisia Pre-Vetting în privința judecătorilor, consideră ministra Justiției.
TV8 a realizat o INVESTIGAȚIE privind depozitul de la Cobasna - un depozit cu peste 20 de mii de tone de muniții sovietice, păstrate pe teritoriul necontrolat de autoritățile moldovenești, care a revenit în atenția publică în contextul războiului din Ucraina. După două decenii în care rezultatele inspecțiilor la Cobasna au fost ținute în taină, reporterul TV 8 a discutat cu fostul șef al Misiunii OSCE, William Hill, care a avut acces în interiorul unității militare păzită de Grupul Operativ de Trupe Rusești. El a povestit că atunci când a mers acolo erau doar muniții. „Nu erau arme, nu erau tancuri, nici artilerie, doar muniții. Toate erau depozite sub pământ, în buncăre, era o cantitate enormă de muniții”, a spus William Hill. Potrivit Misiunii OSCE în Moldova, aproximativ 20 de mii de tone de muniții au fost retrase în perioada 2001-2004 în Rusia. Cantitatea exacta evacuată în Federația Rusă: în 2001 - 3%, în 2002 - 6%, în 2003 - 39%, în 2004 - 2%. Cantitatea rămasă în buncăre constituie 20.887 tone (50%) – informează TV8. Conform informațiilor oferite de OSCE, cele aproximativ 21 de mii de tone au mai rămas la Cobasna, satul cu aproximativ 1.000 de locuitori situat la granița cu Ucraina. Armamentul este păzit de 1.500 de militari ruși staționați ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.