#postBrexit | Uniunea Europeană ia în calcul lansarea a două proceduri contra Londrei

  • 12 Martie 2021 17:25
#postBrexit | Uniunea Europeană ia în calcul lansarea a două proceduri contra Londrei

Comisia Europeană ia în calcul să lanseze două proceduri contra Regatului Unit pentru încălcarea Acordului Brexit, după ce Londra a prelungit în mod unilateral o măsură vamală specifică pentru Irlanda de Nord, au anunțat vineri surse europene, citate de AFP, preluat de Agerpres.

Executivul UE a obținut în această săptămână sprijinul statelor membre după ce le-a informat despre intenția sa de a iniția aceste proceduri ''săptămâna viitoare''.

Londra a extins unilateral anumite controale controversate asupra mărfurilor transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Denunțând o ''încălcare'' a Acordului Brexit, Uniunea Europeană a promis să răspundă ''cu mijloace legale'', la numai două luni după ce Regatul Unit a părăsit oficial piața unică europeană.


Conform surselor europene citate, Comisia intenționează să trimită o scrisoare de notificare oficială Londrei pentru încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord, inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE (Acordul Brexit) semnat la finalul lui 2019.

În cadrul celei de-a doua proceduri, Comisia Europeană ar urma să amorseze activarea mecanismului de reglementare a diferendelor prevăzute în tratate, pe motiv că Regatul Unit nu a respectat obligația de bună-credință în aplicarea tratatului.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie și provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 și pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord prin menținerea regiunii în piața unică a UE. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
1
Sun
1
Mon
-0
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău