#postBrexit/Țările membre vor decide zilele următoare asupra aplicării provizorii a acordului (președinția germană a UE)

  • 25 Decembrie 2020 16:55
#postBrexit/Țările membre vor decide zilele următoare asupra aplicării provizorii a acordului (președinția germană a UE)

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor lua zilele următoare o decizie în legătură cu aplicarea provizorie a noului acord comercial post-Brexit, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției germane a Consiliului Uniunii Europene, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Ambasadorul Germaniei la UE, Michael Clauss, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE până la sfârșitul anului, a semnat vineri o scrisoare în acest sens, adresată Parlamentului European.

"Scrisoarea a fost aprobată în unanimitate de ambasadorii la UE", a precizat pe Twitter purtătorul de cuvânt al președinției germane a Consiliului UE, Sebastian Fischer, adăugând că documentul conține "intenția statelor membre ale UE de a lua o decizie privind aplicarea preliminară a acordului UE-Marea Britanie în următoarele zile".

Cei 27 de ambasadori la UE au convenit vineri dimineață la Bruxelles să înceapă analizarea noului acord comercial post-Brexit.

După acordul de ultim moment convenit joi, ambasadorii vor trebui acum să treacă prin mii de pagini pentru a stabili dacă țările lor pot accepta termenii și condițiile înțelegerii.

 

Acordul încă mai trebuie ratificat atât în UE, cât și în Marea Britanie.

Londra a convocat parlamentul pentru 30 de decembrie. Respingerea acordului este puțin probabilă date fiind mizele și presiunea timpului la care sunt supuse ambele părți înainte ca perioada de tranziție post-Brexit să se încheie la 31 decembrie.

Și Parlamentul European va trebui să își de acceptul pentru ca acordul să poată intra pe deplin în vigoare, însă este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple abia la începutul anului viitor, astfel că este nevoie de o aplicare provizorie a înțelegerii.

Comisia Europeană propune o aplicare provizorie până la 28 februarie 2021.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău