#postBrexit Boris Johnson acuză UE în fricțiunile privind Irlanda de Nord

  • 03 Februarie 2021 17:52
#postBrexit Boris Johnson acuză UE în fricțiunile privind Irlanda de Nord

Premierul britanic Boris Johnson a acuzat miercuri Uniunea Europeană în chestiunea tensiunilor post-Brexit din Irlanda de Nord și a avertizat că Regatul Unit va face "tot ce este necesar" pentru ca procesul de pace și unitatea țării să fie respectate, relatează AFP, preluat de Agerpres.

În cadrul sesiunii săptămânale de întrebări a Parlamentului, șeful guvernului conservator a criticat atitudinea UE care, confruntată cu întârzieri în livrarea vaccinurilor, a vrut să introducă un mecanism de control al exporturilor care ar fi trebuit inițial să vizeze Irlanda de Nord, după care a dat înapoi.

"Este cu totul regretabil că UE pare să arunce îndoieli asupra acordului din Vinerea Mare, a principiilor procesului de pace, părând să ceară o frontieră pe insula Irlanda", a declarat Boris Johnson.

Intrarea deplină în vigoare a Brexit-ului de la 1 ianuarie a făcut să apară controale vamale pentru mărfuri între Marea Britanie și provincia britanică Irlanda de Nord, dintre care unele au fost suspendate la începutul săptămânii după amenințări care au vizat agenții vamali.

Aceste noi formalități, prevăzute în protocolul privind Irlanda de Nord din cadrul acordului de divorț negociat în urmă cu peste un an între Londra și Bruxelles, au fost denunțate ca fiind la originea problemelor de aprovizionare a supermarketurilor.

Ele au fost introduse pentru a evita revenirea unei frontiere fizice între provincia britanică și Republica Irlanda, membră a UE, care ar fi riscat să pună în pericol procesul de pace care a pus capăt în 1998 unei perioade de trei decenii de tensiuni sângeroase între unioniști și republicani.

Unioniștii din cadrul DUP, atașați menținerii Irlandei de Nord sub coroana britanică, au lansat o campanie pentru renunțarea la protocol și au denunțat apariția unei frontiere în Marea Irlandei chiar în cadrul Regatului Unit.

În cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster (unionistă), Boris Johnson a spus, potrivit serviciilor sale, că guvernul său face tot posibilul pentru ca schimburile să continue de manieră fluidă în Regatul Unit.

În fața deputaților, el s-a declarat gata să recurgă pentru acest lucru la o dispoziție din protocol care îi permite uneia dintre părți să se elibereze de obligațiile sale în caz de grave dificultăți "economice, sociale sau de mediu".

"Vom face tot ce este necesar, fie din punct de vedere legislativ, fie invocând articolul 16 al protocolului pentru a ne asigura că nu există o barieră în Marea Irlandei", a precizat el.

Înainte de întrevederea prevăzută pentru miercuri cu vicepreședintele Comisiei Europene Marcos Sefcovic, ministrul de stat britanic Michael Gove i-a cerut acestuia într-o scrisoare prelungirea până în 2023 a perioadei de grație cu privire la controalele efectuate asupra schimburilor comerciale între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, pentru a reduce impactul Brexitului asupra acestei provincii.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău