„Periculos pentru Moldova! Să rămâi singur în fața invadatorului Putin cu o neutralitate care nu funcționează” (Revista presei)
-
24 Ianuarie 2023 09:46
„Periculos pentru Moldova! Să rămâi singur în fața invadatorului Putin cu o neutralitate care nu funcționează” - jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie într-o analiză pentru DW că Moldova caută o umbrelă de securitate, în contextul războiului la hotar și cu mai multe rachete căzute deja pe teritoriul său.
Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la reuniunea „Grupul Ramstein”, în contextul securității regionale, iar președinta Maia Sandu a admis, într-un interviu apărut în presa internațională, că Moldova ar putea renunța la neutralitate în favoarea integrării într-o „alianță mai mare”. Șefa statului a menționat că Moldova încă „analizează următorul pas” și că, pentru renunțarea la neutralitate, ar fi necesară modificarea Constituției. Deși are majoritate parlamentară (63 de mandate din totalul de 101), actualei guvernări PAS nu-i ajung patru voturi pentru a putea amenda Legea Supremă. În actuala configurație politică din Parlament, când celelalte 38 de mandate sunt deținute de pro-ruși radicali dependenți de Moscova, atragerea voturilor lipsă pare o misiune imposibilă. Dar discuții pe tema aderării la NATO la nivelul societății au loc la modul cel mai serios. Pe de altă parte, observă autorul, pro-rușii vor ca moldovenii să se teamă de NATO, nu de agresiunea lui Putin. Politicienii Rusiei din Moldova încearcă să sperie populația că afirmațiile Maiei Sandu. În același context, autorul atenționează că Moldova este pe radarul de intenții agresive al Rusiei.
Ziarul de Gardă reține „Rezultatele primei etape de preselecție a concursului privind funcția de șef al PCCOCS: cei trei candidați, admiși la proba interviului” – titrează publicația. Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOC), care s-a întrunit luni, 23 ianuarie, în ședință închisă, pentru a examina dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate, a decis că cei trei candidați la funcția de șef al PCCOCS „întrunesc criteriile de eligibilitate”, fiind promovați pentru etapa interviului. Astfel, în cea de-a doua etapă a preselecției au fost admiși Avocatul Andrei Mațco, care a deținut anterior funcția de șef-adjunct al Secției judiciare și investigații generale în Procuratura municipiul Chișinău, procurorul anticorupție Eugen Rurac șeful interimar al Direcției generale urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), și Sergiu Russu, procuror-șef al Secției combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale. Comisia specială a stabilit intervievarea candidaților pe data de 1 februarie 2023.
Ziarul de Gardă scrie și despre decizia Comisiei pre-vetting privind integritatea a patru candidați la CSM, din rândul judecătorilor: doi judecători „corespund criteriilor de integritate financiară și etică”, alți doi magistrați „nu promovează evaluarea”, iar detalii găsiți pe pagina de internet a Ziarului de Gardă.