„Pentru R. Moldova victoria Ucrainei în acest conflict este cel mai fericit scenariu de viitor” (Revista presei)
-
23 Decembrie 2022 09:17
Ziarul de Gardă constată că „2022 nu a fost un an simplu. A fost un an stresant, încercat de riscuri și provocări și pentru guvernare, și pentru guvernați. Crizele s-au ținut lanț, reformele au deraiat, prețurile și-au făcut de cap și au depășit orice așteptare, condiția de viață a populației a degradat, economia a cedat, stabilitatea politică și socială au intrat și ele în curbă. Și, totuși… Cu toate crizele și provocările, 2022 merită tratat cu mai multă indulgență, pentru că 2022 nu e doar un an al crizelor. Și nici doar al scumpirilor, ci și un an al păcii pentru R. Moldova, în condițiile în care, în vecinătatea noastră, Ucraina, de 300 de zile, este dominată de război, scrie editorialistul Petru Grozavu în Ziarul de Gardă. În opinia autorului, faptul că R. Moldova nu a fost atrasă în război e cel mai mare lucru pe care l-a reușit (fie și consiliată din afară) președinta Maia Sandu în acest 2022, în condițiile în care avem război la un pas de noi, deși provocări s-au făcut mai multe”.
„Pentru R. Moldova victoria Ucrainei în acest conflict este cel mai fericit scenariu de viitor, susține istoricul și politologul Octavian Țîcu într-un interviu pentru Gazeta de Chișinău. Restul scenariilor de compromis în Ucraina, care ar însemna fracturări sau anexări teritoriale, ar fi catastrofale pentru noi, atenționează istoricul. Victoria Ucrainei ar însemna slăbirea influenței Rusiei în regiune și în lume, prăbușirea regimului lui Putin și o nouă perspectivă istorică. Acest fapt ar contribui decisiv la înlăturarea separatismului transnistrean și integrarea regiunii în termeni convenabili Chișinăului și comunității europene. În cele din urmă această victorie ar deschide direct calea R. Moldova spre integrarea europeană și chiar euroatlantică, care s-ar realiza într-o perioadă scurtă de timp”, spune Octavian Țîcu.
Agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei nu este mediatizată în niciun fel de către presa din stânga Nistrului, constată jurnaliștii de la portalul Zona de Securitate. Din ce surse se informează regiunea transnistreană despre războiul din Ucraina? - Canalele rusești. Nici la canalele TV și nici pe portalurile web de știri din regiune nu veți găsi informații despre mersul războiului sau imagini cu ororile din Bucea, Irpin sau Kherson. Media din regiune nu prezintă nici retorica progandei Kremlinului, cea de „demilitarizare și denazificare a Ucrainei,”, totul este lăsat pe seama canalelor rusești, care emit în regiune fără restricții. Războiul este numit de aceste surse – „situația din Ucraina” atunci când sunt nevoiți să mediatize subiecte conexe, cum ar fi, criza refugiaților sau închiderea frontirerei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Regimul de la Tiraspol nu și-a expus niciodată, de la invazia rusă în Ucraina, poziția față de această agresiune. În tot acest timp, regimul s-a vrut a fi perceput ca unul neutru față de agresiunea rusă, însă refuzul premeditat al lui Ignatiev de a pronunța cuvântul război și de a nu recunoaște că este cetățean la Ucrainei, a dat de înțeles fără loc de interpretare de partea cui este regiunea separatistă, susținută militar, politic și economic de către Federația Rusă, scrie Zona de Securitate.
„Oligarhii corupți din Republica Moldova ar putea fi sancționați și în România”, titrează G4Media. În prezent, acest subiect se află pe agenda discuțiilor dintre ambele state, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu. Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc are și cetățenie română, potrivit Radio Europa Liberă. Igor Grosu a mai spus că legea Magnițki în Republica Moldova ar putea fi votată în prima lectură de Parlament până la sfârșitul acestui an, astfel încât din primăvară să fie deja funcțională. Amintim că oligarhii fugari din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost sancționați atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Marea Britanie, pentru acțiuni de corupție sistemică, iar activele deținute de aceștia vor fi înghețate.